Hur mycket är okej att träna?

Hur mycket är okej att träna?

Det är dags för ett hett ämne denna vecka;  nämligen om det är okej att ungdomar tränar mycket och ska man verkligen satsa på specialisering inom en viss idrott då man är 12-13 år? Frågan kommer från en mamma vars son håller på med hockey och det har blivit allt mer träning. Och tränar man inte då får man inte vara med och spela match…..Hockeymamman undrar om det finns vissa skaderisker som är kopplade till olika idrotter. Här får Du ”Hitta Flytets sjukgymnast Anna Olssons svar.

Jag tycker att man ska träna allsidigt, för det är det som vår kropp mår bäst av och är gjord för. Sedan ska man träna precis så mycket som man tycker är roligt, för det är det som är viktigt med all träning, oavsett om man är 13 år eller 60 år. Glädjen i att träna och tävla ska alltid vara det som styr och hur det faktiskt känns i kroppen. Säger kroppen ”nej jag vill inte”, lyssna då! Avstå från ett pass om du känner dig trött och orkeslös. För det kan vara kroppens sätt att signalera till dig att du tränat för mycket eller helt enkelt håller på att bli förkyld.

Som barn kan det svårt att säga nej till ett träningspass; kanske för att man så gärna vill träna med kompisarna eller för att man verkligen vill vara med att spela match på lördag. Men som förälder är det viktigt att man pratar med sitt barn om detta, att missa en träning och missa en match är inte det viktigaste. Lär ditt barn att vara rädd om sin kropp och lyssna på sin kropp, för lyssnar man inte på kroppens då riskerar man att dra på sig onödiga skador.

Det finns en poäng med regelbunden träning

Jag kan ge tränaren en poäng i att man måste träna regelbundet för att vara ordentligt förberedd för att spela match. Laget måste vara samspelt, man måste ha tränat en del teknikträning ihop, annars blir det inget bra lagspel. Det som är viktigt med träningen är att delta på fysträningar med balans, stabilitet, rörelseträning och styrketräning som är specifika för just din idrott. En bra tränare har kunskap om vad du behöver träna för att minska skaderisken och lägger in skadeförebyggande träning i veckans olika träningspass.

När man växer mycket i tonåren hänger inte alltid musklerna och muskelfästena med riktigt och skaderisken ökar om man slarvat med just grenspecifikt anpassad skadeförebyggande träning. Framför allt om man slarvar med stretch riskerar man bli stel det kan leda till skador längre fram i livet.

Vad lagom träning är, det är svårt att svara på då det är individuellt. Men tränar du för mycket och över din kropps kapacitet, löper du större risk att skada dig pga överträning. Det beror på att din kropp inte hunnit återhämta sig ordentligt. Det är därför viktigt att ha någon vilodag i veckan, för alla, oavsett ålder, eller en dag då du kanske tränar något helt annat än kanske hockey.

Men måste alla vara bäst?

Tyvärr så har en del idrotter och sporter en tendens att vilja att barn och ungdomar”satsar” tidigt. På gott och ont. Jag har en kompis vars dotter blivit utvald för att hon är så otroligt duktig. Där vill tränaren att hon ska träna flera gånger i veckan. Troligtvis kommer hon bli superduktig i sin sport om hon gör detta, då hon är en riktig talang. Är det rätt?

Tycker ditt barn att det är roligt så, ja – tycker ditt barn inte så nej. För vill du bli duktig i en sport, och vill du satsa på en idrottskarriär då är det bara att träna, träna och träna som gäller. Men man ska ha klart för sig att det i vissa fall kan ha motsatt effekt på träningsglädjen för ditt barn. Och man ska också veta att skaderisken ökar om man bara håller på med en enda sport. Särskilt ökar skaderisken om sporten innehåller ensidiga rörelsemoment och man inte tränar skadeförebyggande.

Generellt då det gäller barn och ungdomar är ALLSIDIG träning det allra allra bästa för kroppen.

Kan man inte träna bara för att det är kul? Jo, men det är svårt om tränaren vill att laget ska prestera och är man kanske inte är lika duktig som de andra i laget. Det blir det lätt mycket träning och kanske den skadeförbyggande delen får stryka på foten. Då kanske man tyvärr ska byta klubb t ex för att komma bort från laget där det gäller att prestera och vara bäst.

Skaderisker

Olika sporter har givetvis olika skaderisker. Ishockey är är den tredje största idrotten bland pojkar mellan 7-15 år och är en tuff kontaktidrott. Orsakerna till skador hos hockeyungdomar är oftast tacklingar, vilket ger främst knäskador, frakturer och hjärnskakning. I fotboll är knäskador vanligast, men även skador i höfter, lår och fötter. Också i fotboll orsaken till de flesta  skador kollision och tackling. Enligt statistik från ett av Sveriges största försäkringsbolag ser man att flest skador i fotboll får 15-åriga pojkar och 14-åriga.

Själv jobbar jag mycket med skadeförbyggande träning och jag brinner för detta ämne, då det är orsaken till att jag blev sjukgymnast. Jag tränade allsidigt flera dagar i veckan utan en enda skada, men i 15års åldern började jag träna bara basket och handboll. Det innebar träning ca 6 dagar i veckan, ibland dubbla pass på kvällen och 1-2 matcher på helgen. Min kropp tålde inte denna ensidiga träning och någon skadeförebyggande träning förekom inte varken i handbollen eller i basketen. Då kom knäskadan, som i slutändan gjorde att det var slutspelat för mig.

Det var en dyrköpt läxa och jag minns min stora sorg när jag förstod att jag inte kunde spela längre. Jag jobbar idag aktivt för att andra ska slippa göra samma misstaget som jag gjorde. Tyvärr är det fortfarande många klubbar och idrotter som inte prioriterar skadeförbyggande träning. Det är synd.  //Anna Olsson; Blekinge Idrottshälsa

LÄS MER OM SKADOR PÅ; idrottsskadeguiden.se, skadad.se

 

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.