Akupunktur vid foglossning och graviditet 2013-10-11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den 11/10 gick jag kurs i akupunktur vid bäckensmärta på Florencekliniken i Lund. Vi var ett gäng på 13 sjukgymnaster som gick kursen. Vi fick lära oss om den senaste forskningen om akupunktur vid graviditet och praktiskt prova på hur man kan behandla t ex foglossning, illamående, rygg och bäckensmärtor före-under och efter graviditet.

Många gravida kvinnor drabbas av foglossning eller bäckensmärta och detta gör att man kan få svårt att stå, gå och sitta pga smärtan. Flera kvinnor har ont även efter förlossningen och svårt att röra sig pga smärtan. Ca 20 000 kvinnor i Sverige drabbas årligen av foglossning. Foglossningssmärta karakteriseras av smärta över korsbenet som ofta strålar ner på lårens baksida eller över blygdbenet. Har man som kvinna ett tungt arbete eller om man innan graviditeten haft problem med rygg- eller bäckensmärta löper man ökad risk att drabbas av foglossning.

 

Det finns ingen behandling som helt botar bäckensmärta och foglossning under pågående graviditet, men det finns hjälp att få! Enligt aktuell forskning från Sahlgrenska Akademin så är akupunktur i kombination med träning hemma är det överlägset bästa sättet att lindra smärta i rygg, bäcken sk foglossning. I en studie med 386 gravida kvinnor visade det sig att akupunktur och bäckenstabiliserande sjukgymnastik, minskade besvären betydligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.