Våra barn måste få röra på sig. Så rör inte deras lekplatser!

Varför måste jag cykla till träningen? Alla andra får åka bil!” utbrister min dotter frustrerat. Det är lördag och fotbollsträning, det regnar lite, men det är 10 grader varmt ute. Vi bor mindre än en kilometer från idrottshallen, precis som många av de andra barnen. ”Du kommer att tacka mig en dag. Man mår bra av lite frisk luft och det är inte långt kvar” säger jag. Hon fnyser och cyklar på. Väl framme är allt glömt.

Några timmar senare gungar och leker dottern med en kompis på lekplatsen. Det regnar inte längre och morgonens cykling är glömd. Tjejerna har jättekul, de klättrar, springer och skrattar. Det är bara jag som står där och småfryser i vinterblåsten, och funderar över vad vi ska äta till kvällsmat när leken är klar. Känner du igen dig? Läs vidare, för kanske gör just DU världens finaste insats för ditt barns hälsa…..

Daglig fysisk aktivitet kostar tid

Det ska villigt erkännas att det är jobbigt att engagera sin barn i fysisk aktivitet, det ”kostar” otroligt med tid, ja flera timmars engagemang av dig som förälder i veckan. Troligen blir alla dessa timmar sammanlagt år, som du står där på lekplatsen, går eller cyklar med ditt barn till otaliga träningar eller står och väntar medan ditt barn tränar. Men vet du om, att du gör världens finaste insats för ditt barns hälsa?

För i det långa loppet kommer det att betala sig. Jag tror och hoppas att mina och dina barn en dag inser att mamma eller pappa också tycker det är tråkigt att cykla fast det regnar. Att de kommer förstå att vi stod där på fotbollsmatchen och frös, bara för deras skull. Det är ju bara tiden det kostar för oss, men jag tror att våra barn vinner hälsa och ett friskt liv i gengäld.

Jag gillar att räkna på saker, man behöver inte vara forskare för det. Ett enkelt exempel från min vardag är att det tar fem minuter för oss att köra till träningen med bil, det tar 10-15 minuter att cykla eller att gå. Om vi hade kört bil hade vi ”tjänat” 10-20 minuter. Vad skulle vi gjort de minuterna istället? Troligtvis hade mina barn velat se på TV eller pysslat, ritat, ja alltså de hade suttit stilla. Jag har full respekt för att du måste ta bilen för du bor på landet och du är stressad och ska iväg sedan, men ärligt talat, vad är det vi ska tjäna tid till vi som faktiskt har möjlighet att ta oss med cykel eller gå?

Fysisk aktivitet och utelek är livsviktigt för våra barn

Vi vet att fysisk aktivitet hos barn är viktigt, det kan omöjligt ha gått någon förälder förbi. Barn mår bra av att röra sig, deras kondition och muskler behöver lek och rörelse för att utvecklas. Vi vet genom forskning att barn och ungdomar som rör på sig och leker utomhus, har betydligt lättare för att lära sig saker i skolan och har dessutom bättre koncentrationsförmåga. Det som också är spännande är att man har sett att barn som är fysiskt aktiva får en bättre självbild och att de är friskare psykiskt, med mindre ångest och oro. Något som är högaktuellt just nu, då allt fler unga mår lider av psykisk ohälsa. Frågan vi vuxna bör ställa oss, är om det går att förebygga psykisk ohälsa hos våra barn. Jag tror att det går till viss del och kanske kan fysisk aktivitet vara en väldigt viktig nyckel. Mer betydande än vi kanske tror. En sak är säker, jag tänker inte chansa med mina barn.

Flera studier har visat att barn som leker och är fysiskt aktiva, får en bättre motorisk utveckling än sina jämnåriga stillasittande kamrater. Och de barn som leker ute; springer, klättrar och hoppar har också ofta en bättre språklig utveckling. Faktiskt så har forskaren Fredrika Mårtensson på Sveriges Lantbruksuniversitet, i en studie om barn och fysisk aktivitet och utelek, sett att just utelekar dessutom kan göra barnen bättre på socialt samspel.

Med dessa fakta som bakgrund, så är det alltså livsviktigt för barn att få möjlighet att leka och röra på sig. Det är vi vuxna som har den kunskapen, det är vi som har ansvar för barnen, vi måste agera. Punkt.

Varför rör barnen sig mindre?

Vi har idag en alltmer inaktiv livsstil, och många barn har mest stillasittande aktiviteter. Vi har en dramatisk ökning av övervikt och fetma bland barn. Varför? Delvis förklaras detta av att allt färre barn går eller cyklar, vi föräldrar skjutsar oftare våra barn och ungdomar. Det blir naturligt, då många av oss har lång väg till jobbet och vardagspusslet måste fungera, cykel- och gångvägar är ibland svårtillgängliga och farliga för barnen. Därför väljer föräldrar att köra sina barn istället för att låta dem ta sig till exempelvis skolan själva.

Förutsättningarna för barns fysiska aktivitet, är dessutom sämre idag än för 30 år sedan. Barnens naturliga lekmiljöer som fanns när du och jag var små, de finns inte på samma sätt som förr. Vi bygger bort de naturliga utemiljöerna för barnen när fler hus slås upp och grönområden försvinner. Följden är att många barn idag har långt till grönområden och exempelvis en skog att leka i, barnens möjligheter att träna motoriska färdigheter genom att klättra och hoppa, har minskats. Faran är då när lekplatser plockas bort, så minskar vi ytterligare barnens naturliga chanser till utelek.

En attraktiv utomhusmiljö för barn

Vad kan göras för att våra barn ska vilja leka och vara ute? Det behövs satsas på utomhusmiljöer som är roliga och utmanande för barn, så att de vill klättra och leka.

Forskning visar att storleken på lekytan spelar en stor roll för om barnen ska vilja springa och röra sig. Barn rör sig mer om de har tillgång till en utegård eller en lekplats där det finns buskar och träd, med ojämn terräng som backar . Man har faktiskt sett att barn med en utmanande utomhusmiljö med träd och mer terräng, är mer än 20% fysiskt aktiva än barn som bara har en platt lekplats att leka på.

Det här är säkert alla förskolepedagoger och förskolepersonal är väl medvetna om. De som allt som oftast är de som står ute i blåst och regn, medan våra barn klättrar och leker. De som precis som du, gör världens finaste insats för våra barns hälsa! Så rör inte barnens lekplatser. De kostar pengar nu, men det är pengar som i längden troligen kommer ge friskare barn som slipper belasta sjukvården.

//Anna Olsson, sjukgymnast, mamma och hälsoinspiratör.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.