Veckans hälsoinspiration: Varför knakar det i mitt knä?

Många kunder som ringer mig för konsultation och har knäproblem, frågar ”varför knakar mitt knä? Har jag någon skada, kan jag träna”?
Att svara på den frågan utan undersökning är svårt. Generellt sett brukar jag svara att om knakningarna inte gör ont så är det inget farligt. Du kan träna med ett knakande knä om du inte har några andra symptom – för då är orsaken oftast att brosket under knäet är lite ojämnt. Detta är en relativt vanlig förändring i knäleden. Men för att Du ska kunna träna som vanligt är det viktigt med uppvärmning så att cirkulationen kommer igång och att Du tränar upp de stabiliserande musklerna runt knät för god knäkontroll. Har du svaga benmuskler riskerar du att knäskålen glider snett och då kan brosket skadas.

MEN det kan vara bra att ta kontakt med en sjukgymnast för att få en ordentlig undersökning och få veta orsaken till knakningarna. Har Du ökade problem efter att ha suttit ner länge eller blir stel då Du inte tränar regelbundet kan det finans flera orsaker; t ex förslitning i knäet eller en irriterad knäskålssena. Har Du knakningar som hänger ihop med låsningstendens i knäet kan det tyda på en lös broskbit/uppluckring i brosket, alternativt en mensikskada. Hänger knakningarna ihop med instabilitetskänsla kan det bero på instabila ledband eller uttöjda korsband,

Knakningar kan ocskå bero på att Du är stram i musklerna runt knäet. En alltför stram sena på framsida lår pressar ner knäskålen mot lårbenet och kan ge mycket smärta. Strama muskler kan också göra att knäskålen glider snett, med slitage som följd.

Bookmark the permalink.

4 Responses to Veckans hälsoinspiration: Varför knakar det i mitt knä?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.