Veckans hälsoinspiration: Varför knakar det i mitt knä?

Många kunder som ringer mig för konsultation och har knäproblem, frågar ”varför knakar mitt knä? Har jag någon skada, kan jag träna”?
Att svara på den frågan utan undersökning är svårt. Generellt sett brukar jag svara att om knakningarna inte gör ont så är det inget farligt. Du kan träna med ett knakande knä om du inte har några andra symptom – för då är orsaken oftast att brosket under knäet är lite ojämnt. Detta är en relativt vanlig förändring i knäleden. Men för att Du ska kunna träna som vanligt är det viktigt med uppvärmning så att cirkulationen kommer igång och att Du tränar upp de stabiliserande musklerna runt knät för god knäkontroll. Har du svaga benmuskler riskerar du att knäskålen glider snett och då kan brosket skadas.

MEN det kan vara bra att ta kontakt med en sjukgymnast för att få en ordentlig undersökning och få veta orsaken till knakningarna. Har Du ökade problem efter att ha suttit ner länge eller blir stel då Du inte tränar regelbundet kan det finans flera orsaker; t ex förslitning i knäet eller en irriterad knäskålssena. Har Du knakningar som hänger ihop med låsningstendens i knäet kan det tyda på en lös broskbit/uppluckring i brosket, alternativt en mensikskada. Hänger knakningarna ihop med instabilitetskänsla kan det bero på instabila ledband eller uttöjda korsband,

Knakningar kan ocskå bero på att Du är stram i musklerna runt knäet. En alltför stram sena på framsida lår pressar ner knäskålen mot lårbenet och kan ge mycket smärta. Strama muskler kan också göra att knäskålen glider snett, med slitage som följd.

Bookmark the permalink.

4 Responses to Veckans hälsoinspiration: Varför knakar det i mitt knä?

 1. Debora Josefsson says:

  Hej. Jag gjorde min andra 2 korsbandsoperation juni 2014. Håller fortfarande på med rehab. Nu har mitt knä börjat knaka och låta lustigt. Förra gången gjorde detta visade sig att korsbandet var uttjänt och operation nr 2 behövdes. Förra gången ramlade jag inom 3 mån vid rehab perioden. Denna gång har jag inte gjort något sådant. Men har sedan april i år börjat jobba på ett tyngre personlig assistent jobb. Jag kan tänka att jag lyft fel och gjort någon vridning. Men detta är nu över 1 år från förra operationen. Är så orolig att korsbandet är skadat igen och operation nr måste behövas. Har inte tränat lika bra de senaste veckorna och sedan jobbat och kanske råkat göra något fel på jobbet. Är knäet ovant?

  • Anna Olsson says:

   Hej Deobra! Det kan vara flera orsaker till detta, extra broskbildning vid läkning alt förslitning av brosket (artros) eller kanske tom påverkan på en mensik. Vad har du fler för symtom? Svullnad låsning? Vill du ha en korrekt bedömning får du gärna kontakta mig för ett besök! Ha en skön sommar! MVH Anna

 2. Thomas Spjelke says:

  Hejsan!
  Jag har knän som knakar, när jag tex går upp för trapporna. Varför gör det så? Det gör inte ont men i alla fall. Det är inte kul ljud. Mvh Thomas.

  • Anna Olsson says:

   Att svara på den frågan utan undersökning är svårt. Generellt sett brukar jag svara att om knakningarna inte gör ont så är det inget farligt. Det kan vara stram quadriceps i ditt fall, men jag rek dig att söka sjukgymnast för att få en undersökning! MVH Anna Olsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.