En aktiv semester

En härlig semester

Jag har precis kommit hem från en härlig semester på Mallorca. En ledighet som innehållit en hel del sol och bad, men framför allt har jag och familjen kunnat ta oss tid att träna och bara må bra.

Resan hade vi bokat själva, till ett vanligt hotell och cyklar skulle hyras på plats. Vi reste flera träningsglada från triathlonklubben som jag är medlem i, så jag var i gott sällskap. Jag hade en föreställning om att vi skulle vara de enda som var där för att cykla och träna i solen. Döm om min förvåning då vi kom till Palma och skulle äta middag på kvällen, det fanns i princip inte en enda hotellgäst utan ”cykelbränna”. Hotellet och ja, faktiskt en stor del av Palma myllrade av cyklister och träningssuktande nordbor.

Träningsresor är hett just nu                                                                                                       

Att vi är många som älskar att träna och att fler även vill vara aktiva på sin semester, det är väldigt roligt tycker jag. Många människor är måna om sin hälsa och medvetna om vikten av att faktiskt ta hand om sig själv och sin kropp. Det blir helt enkelt en livsstil, för goda vanor som du mår bra av, det fortsätter du med!

Så även om du är på semester och unnar dig att äta extra gott, kanske en glass till fikat både på förmiddagen och eftermiddagen, så vill du nog gärna ändå få röra lite på dig om du är van vid det. Jag är verkligen inte ensam om packa ner träningskläder och löpskor på semestern och vi har blivit fler och fler som tycker om att träna lite även på ledigheten. Detta har resebolagen givetvis tagit fasta på, och just träningsresor eller aktiva semestrar erbjuds för oss resenärer.

Själv har jag provat några olika varianter, både på Fuertuventura och nu då Mallorca. Jag är ganska nöjd bara det finns en strandpromenad att jogga på, men om det erbjuds olika träningspass som jag kan få prova på, ja då lockas jag extra. Hotell där det finns gym, och pool med simmöjligheter är härligt. Om hotellet dessutom erbjuder massagebehandlingar, ja då är det nästan bokat och klart för min del! För på semestern ska du också tillåta dig själva att bara slappa och ta hand om sig själv.

Varför en aktiv semester?

Varför ska jag välja en aktiv semester tänker du kanske? Ja, varför inte? Har du aldrig varit på en aktiv semester så tycker jag absolut att du ska prova! För det är på semestern som man har tiden att verkligen rå om sig själv och tid att kanske träna om du skulle vilja. För på semestern slipper du vardagens alla måsten, och det finns inga tider att passa. Att förena fysisk aktivitet och hälsa med en avkopplande semester, det ger helt klart ett skönt välbefinnande utöver det vanliga. Den känslan sitter i, långt efter du kommit hem till vardagen igen.

Det finns något för alla

Flera av de större resebolagen satsar mycket på att arrangera träningsresor till särskilt utvalda hotell. På hotellen finns det olika aktiviteter och arrangemang att välja på, och de flesta erbjuder olika sorters gruppträningspass med allt från zumba, body pump, arobics,dans, cirkelfys och tabata till yoga och lugnare stretchpass i grupp. För dig som gillar att cykla finns ibland cykeluthyrning på hotellet, altenativt att hotellet har samarbete med lokala cykeluthyrare. Du kan välja mellan att deltaga på guidade cykelturer med en gruppledare eller att cykla en dagstur själv eller med din reskamrat med hjälp av karta (där det finns förslag på cykelrutter).

För att locka alla olika sorters träningsintresserade så har många researrangörer tänkt till och erbjuder sk temaveckor. Exempelvis för den aktive triathleten finns särskilda temaveckor med fokus på simning, cykling och simning. För dig som tycker om yoga finns det yogaveckor. Eller varför inte välja en vecka där fokus ligger på golf om det som ligger dig varmt om hjärtat? Vissa researrangörer ordnar också träningsresor för, så att ni kan åka dit med er förening.

Ett annat roligt inslag på semestern är att kända idrottsprofiler ibland deltar på vissa av temaveckorna och håller i en del träningspass som gästinstruktörer, och även föreläsningar.

Det som är bra med en aktiv semester är att resebolagen inte bara riktar sig till oss som redan är träningsfrälsta, utan det finns också resor som specialiserat sig på att få folk att komma igång och börja träna. Du kan då få hjälp med träningsupplägg exempelvis eller just få chansen att prova olika pass, tillsammans med andra nybörjare. Hur mycket eller lite du vill träna, det bestämmer du själv.

En träningsresa kan se väldigt olika ut

För dig som inte alls lockas av en träningsresa och en massa träning, så finns det resor där den fysiska aktiviteten är en del av upplevelsen i semestern. Ett exempel är vandringsresor eller cykelturer i grupp.

Vandringsresor är populära och de innehåller spännande dagsturer där du vandrar i grupp med en guide. Vandringsresorna är ofta indelade i olika svårighetsgrader så att du kan välja en resa som passar dig och din vandringserfarenhet. Det finns många resmål att välja mellan; du kan vandra i Alperna genom gröna dalar och över berg med milslång utsikt. Du kan få uppleva mysiga småstäder med provsmakning av lokala delikatesser på Madiera och i Frankrike kan du vandra genom olivlundar. För dig som älskar utmaningar och inte lider av höjdskräck, så finns det bland annat en utmanande resa till Tanzania, där du går/klättrar längs Machameleden upp till Kilimanjaros topp (ca 6 000 meter över havet). Vandringen avslutas med safari.

Om du hellre cyklar än vandrar, så finns det gott om spännande resor där du kan få uppleva storslagen natur och kultur då du cyklar. Även här kan du välja på olika svårighetsgrader och du kan cykla antingen med en elcykel eller en vanlig cykel. Vad sägs om att till exempel få uppleva det fantastiska kustlandskapet i Kroatien, där du bor med halvpension på en båt. Från båten släpps du varje morgon av på en ny ö där du får cykla över till en ny hamn där båten sedan hämtar upp dig. Du njuter av god mat och bad på båten, för att dagen därpå resa till nästa destination?

 

Feelgoodresor

Du som enbart vill slappna av och sänka tempot i vardagen på semestern, varför inte en ”feelgood-resa”? Det finns nämligen också arrangerade resor där fokus ligger mer på hälsa och välmående, än på träning. På en sådan ”feelgoodresa” handlar din semester om att du ska må bra både i kroppen och själen, och att de nya upplevelserna du får under semestern ska ge dig en känsla av lugn och harmoni. På dessa resor erbjuds ofta inspirerande föreläsningar om hälsosam livsstil, och om hur du kan hantera vardagsstressen och må bättre.

Om träning står på schemat på en feelgoodresa är det ofta mer lättsamt, kanske gemensamma promenader, yoga, mind fullness eller chi gong i grupp. Tanken är att du ska få en starkare och friskare kropp och själ..

Det är även vanligt att SPAbehandlingar så som massage eller andra kroppsbehandlingar finns att tillgå under din vistelse, för som sagt, meningen med den här resan är att du ska må så bra som möjligt. Du kommer att komma tillbaka hem från din semester med massor av ny energi och kraft att möta vardagen.

 

Så…

Jag hoppas att du som läsare nu känner att du fick inspiration och att du blev sugen på att prova på en aktiv semester. Att just du kunde hitta något som du kände tilltalade dig. Och drömma kan man ju alltid….

Ha nu en riktigt härlig vecka!! //Anna Olsson, leg sjukgymnast Blekinge Idrottshälsa IMG_0003och resefantast

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.