Kan jag träna fast jag är förkyld?

Att inleda det nya året med att bli sjuk och förkyld är inte roligt. Särskilt inte om du kanske har satt upp som mål för dig själv att du ska börja träna och motionera. Då kliar det naturligtvis extra i kroppen och du vill bli frisk nu! Ja helst igår så att du kan få dra igång din träning och börja ditt nya liv. Det är positivt att din vilja finns där, för den kommer ta dig och din träning långt! Men när det gäller förkylningar och infektioner i kombination med träning finns det några saker du ska tänka på. Här får du idag lite tips och råd på vägen.

 

Kan jag träna om jag är förkyld?

Om du tänker så här. ”kör du din bil om varningslamporna blinkar”? Nej, troligtvis inte. Så varför ska du göra något sådant mot dig själv, om din kropp signalerar allt den kan till dig för att få dig att vila? Om du känner dig febrig, trött och har huvudvärk eller om din näsa droppar, varför ska du då ärligt talat ge dig iväg för att träna? Lyssna på din kropp! Det är nämligen bevisat att träning ger sämre effekt om du inte är frisk. Så det där passet du har tänkt tvinga dig själv att gå, strunta i det, för det gör ingen nytta för din form!

Ditt immunförsvar påverkas negativt vid träning då du är förkyld. Så känner du dig hängig och att en förkylning är på gång, då är det kroppens sätt att signalera till dig att du ska vila! För skillnaden mellan att bara vara lite förkyld och att bli riktigt sjuk en längre tid, kan vara just om du är lyhörd och ger din kropp den vila som den behöver. När du håller på att bli sjuk så jobbar ditt immunförvar för fullt med att motverka förkylningen och detta kräver mycket energi av din kropp. Lägger du då till mer belastning och stress för kroppen genom träning, kan det vara farligt.

Feber och ont i halsen

Tyvärr är det vanligt att folk tränar ändå fastän de är förkylda. De struntar i kroppens signaler och kör på ändå, många med det trista resultatet att de får en ordentlig och långvarig förkylning. Tillhör du en av de personer som brukar träna trots att du bara är ”lite förkyld” så ska du veta att det är två förkylningssymtom som du aldrig får ignorera, det är om du har feber eller ont i halsen. Då ska du absolut aldrig aldrig träna! Du kan nämligen ha en infektion i kroppen och det kan då vara direkt farligt att anstränga kroppen. I värsta fall kan en infektion i kombination med träning leda till att du får hjärtmuskelinflammation. Visserligen så är hjärtmuskelinflammation ovanligt, men som du hör på namnet så är det ett allvarligt tillstånd. Symtomen är detsamma som för hjärtinfarkt – du kan få ont i bröstet och andningssvårigheter.

Risken att drabbas av hjärtmuskelinflammation är individuell och beror inte bara på en infektion, utan det finns givetvis många andra parametrar. Men man vet idag att risken att drabbas av hjärtmuskelinflammation är som störst i början av en infektion. Och ju större infektionen är och ju intensivare du tränar, desto större är risken att ditt hjärta tar skada. Så varför chansa och träna med feber eller halsont? Vilket träningspass är värt det?

Jag är nästan frisk

Då du har varit sjuk ett tag och känner att du är på bättringsvägen, så är det bra att tänka på att långsamt och successivt öka upp din träning igen. Istället för att springa exempelvis så kan du, kan du prova med att gå en runda och var uppmärksam på hur det känns i kroppen. Tränar du på gym kan du gå på löpbandet eller cykla lugnt på motionscykel en liten stund. Blir du snabbt andfådd trots att du bara tränar i ett lugnt tempo, ja då är troligen inte din kropp redo för träning ännu. Då gör du bäst i att vänta några dagar till och sedan göra ett nytt försök.

Tänk på att efter en sjukdomsperiod är det bra att börja med ett kortare pass och gärna ett pass med låg puls, då ett pass med hög puls stressar kroppen och hjärtat. Om du drar igång din träning för häftigt kan immunsystemet återaktiveras igen och det känns då som att din förkylning kommer tillbaka med förnyad kraft.. Vips är du är tillbaka på ruta ett igen och det är ju så trist, vi har väl alla varit med om det. Så vänta hellre en dag för mycket än en dag för lite.

Visa hänsyn

En annan aspekt av att träna om du är förkyld, är att tänka en extra gång på vem du smittar om du åker och tränar. Dagen innan en förkylning bryter ut är du som mest smittsam för din omgivning. Fundera därför på om det verkligen är sjysst av dig att åka till gymmet och träna eller gå på det där gympapasset om du nu känner dig dålig. Du kommer ju att utsätta många andra för din förkylning. Känns det okej?

Du vet ju själv hur trist det är att gå på ett pass och så du hamnar bredvid någon som sitter och hostar och nyser hela tiden. Du vet den där känslan av att du inte kan fokusera på att träna, för det enda du tänker på är att andas åt andra hållet än din förkylda träningsgranne. Och hoppas, hoppas att du inte också blir sjuk. Nej, visa dina träningskompisar hänsyn och stanna hemma om du är förkyld eller träna utomhus om du absolut måste träna.
Jag önskar alla träningsglada
läsare ett gott och friskt 2017! //Anna Olsson, leg sjukgymnast

 

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.