Beröringens kraft

Beröring

För att vi människor ska må bra, både i kroppen och i själen så är beröring otroligt viktigt. Då menar jag inte bara beröring som i smekning och som sexuell beröring som i förspel, utan jag menar enbart beröring två personer emellan. Vanlig kroppskontakt, som en lugnande klapp på din arm eller en kram. Faktum är dock att vi nog glömmer bort att ha kroppskontakt, eller är det kanske så att vi ibland är lite stela och rädda för beröring? Framför allt då det är personer vi inte känner. Som exempel så väljer vi ofta att sätta oss ensamma på ett bussäte längst bort, så att vi inte ska sitta nära en annan person vi inte känner.

Detta kan komma att bli ett problem, för man har sett att vi människor får mindre och mindre beröring i dagen samhälle. Allt mer kommunikation sker nu via sociala medier, internet och via mobilen. Vi minskar alltså antalet fysiska möten eller fysiska träffar, och det begränsar också vår dagliga dos av fysisk kontakt.  Forskning har visat att för att upprätthålla nära relationer med andra personer så behövs det faktiskt kroppslig beröring. Så det räcker inte att du skriver till din kompis, ni behöver träffas och kanske får du hon/han en kram av dig. Tänk på vad en kram kan göra för hur du och din vän mår och vilka processer det sätter igång i din kropp!

Det är så enkelt och självklart egentligen, och för att citera Kerstin Uvnäs Moberg som är professor i fysiologi och expert på beröring; ”vi människor behöver beröring och tillflöde från omvärlden som är snällt och vänligt, ungefär så som vi behöver att solen skiner på oss efter vintern”.

Men varför är beröring viktigt?                                                                                                                

Vid beröring som då du får en kram eller då du får massage så frisätts kroppens egna ”lugn och ro-hormon” oxytocin och det smärtstillande hormonet endorfin. Oxytocinet sänker kroppens stressnivå och detta gör att du känner dig lugn och avstressad. Dina muskler slappnar av, din andning fördjupas, pulsen sjunker och ditt blodtryck sänks. Du känner dig avslappnad och välmående, och den effekten kan sitta i ett bra tag

Vid beröring så höjer samtidigt endorfinet din smärttröskel. Vilket betyder att om du har ont någonstans i kroppen, så kan beröring göra att du upplever mindre smärta.

Andra positiva effekter vid beröring är att du också kan få en förbättrad sömn. Studier har visat att beröring och massage kan stärka immunförsvaret, eftersom beröring och massage kan öka din blod- och lymfcirkulation.

DSC_0377

Hur hårt ska jag ta i då jag masserar?

Vi är alla väldigt olika hur vi är som personer då det gäller fysisk kontakt. En del vill gärna röra vid sina vänner och andra vill helst inte att någon ska ta på dem alls. Så därför kan massage vara positivt för de flesta av oss, medan andra tycker att massage är det värsta som finns. Massage hör för de flesta av oss ihop med avslappning och är ett sätt att bli av med muskelspänningar och stress. Men för andra personer kan massage och beröring vara mer intimt och kännas direkt kopplat med sex. Vi är alla väldigt olika i detta.

Jag upplever att det många säger då de vill lära sig att massera är att de känner sig osäkra på hur hårt de ska ta i då de ska massera. Vilket jag förstår, för det är svårt. Själv vet jag inget värre än då massagen blir som en ”smekning” och att man får känslan av en vag handpåläggning. Men såklart det andra alternativet inte heller så skönt, känslan av att någon går loss på dina axlar som att de var en slagpåse är inte heller någon hit.

För att känna hur du ska trycka, kan du exempelvis prova att massera på ditt lår eller lägg försiktigt tryck över dina axlar, och försöka känna efter vad som känns bra beroende på hur olika hårt du trycker. Givetvis det allra bästa att du frågar den du masserar hur det känns, under tiden som du masserar för att ha koll på att du varken trycker för hårt eller för löst. För det som känns lagom för dig, kanske inte känns lagom för den du masserar.

Vi är alla olika känsliga för beröring, upplever beröring skönt eller obehagligt och har olika smärttrösklar. Så om den du ska massera har väldigt ont i kroppen en dag, så kan beröring ibland upplevas mer smärtsam än den vanligtvis gör. Då måste du vara extra lyhörd och ändra på trycket i ditt grepp efter vad personen du masserar säger känns bra.

Enkel avslappningsmassage

Här kommer ett förslag på en enkel avslappningsmassage för rygg, axlar och nacke. Tänk på att det inte bara är personen som du masserar som ska ligga eller sitta skönt, tänk på hur du själv sitter/står också. Det är bra om du masserar med en naturell olja, så som barnolja och det kan vara bra att massera i ett rum där det är ganska varmt, så att den du masserar inte fryser. Lite lugn musik i bakgrunden ger också en skön lugn stämning.

Börja med att stryka med båda händerna ut från mitten av ryggen och upp, ut över axlarna – upprepa detta ungefär åtta gånger . Gör sedan ungefär fyra enkla strykningar först på höger sida och sedan på vänster sida.

Använd handflatorna och gör mjuka, stora cirklar och lätt tryck med handen. Börja från mitten av ryggen och jobba upp, ut över axlarna. Upprepa ungefär åtta gånger. Massera sedan igen med strykningar, först ena sidan två till fyra gånger och sedan andra sidan.

Håll din ena hand som ett c, låt handen glida upp längs med nacken och ner igen. Upprepa fyra till fem gånger. Tänk på mjuka, lugna strykningar och med lätt tryck.

 

Lycka till med massagen och glöm inte bort beröringens storhet! //Anna Olsson, sjukgymnast och massör Blekinge Idrottshälsa

RUTA

  • Tänk på att inte massera någon som har feber eller akut inflammation
  • Var försiktig om du masserar någon som har kraftig benskörhet (osteoporos)
  • Massera inte någon med akuta skador, blödningar, öppna sår eller frakturer
  • Tänk på att inte massera en kvinna under de första tre månaderna av en graviditet
  • Massera inte heller en person med blödarsjuka, någon som har allvarligare sjukdom som cancertumör eller svårare hjärt- och kärlsjukdomar

 

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.