Veckans hälsomail : Har Du koll på järnet?

Är Du ofta trött, har huvudvärk och är lättirriterad? Det kan bero på järnbrist!
Järnbrist är vanligt framför allt bland kvinnor, for…skare beräknar att var tredje svensk kvinna och varannan tonårsflicka har brist på järn, de flesta utan att veta om det. Många har symtomen, men kopplar inte ihop dem med järnbrist. Försämringen går nämligen så sakta att man tror att det är normalt att det ska vara så.

En vanlig orsak till järnbrist är att man äter ensidigt eller för lite av viktiga ämnen, vilket gäller både tjejer och killar. En välbalanserad kost är A och O när det gäller att få i sig rätt mängd järn. Kroppen har ett ökat behov av järn då Du är gravid, ammar, har mycket mens eller då Du är i puberteten och växer fort. Med åldern försämras kroppens förmåga att ta till vara det järn man får i sig, därför är järnbrist vanligare hos äldre. Olika sjukdomar i tarmen kan också ge försämrat upptag av järn, t ex glutenintolerans

Symtomen på järnbrist kan bl a vara:
Trötthet, yrsel, huvudvärk, irritation, blekhet, lätt depression, öronsus, okoncentration, hjärtklappning, lätt andfåddhet, försämrat minne, Du kan känna dig trött och orkeslös

Behandling: Järnbrist behandlas med medicin, i första hand järntabletter, som helst ska tas tillsammans med exempelvis en C-vitaminrik frukt, juice eller grönsak. Om det är en sjukdom som ligger bakom blodbristen kan man behöva få annan behandling för den. Om man misstänker att man har järnbrist kan man ringa sjukvårdsrådgivningen eller kontakta en vårdcentral för att få en undersökning.

Här kommer några enkla knep för att fylla på järndepåerna i kroppen:
*Ät kött, det innehåller den typ av järn som är enklast för kroppen att ta upp och lagra. Ju mörkare kött desto mer järn.
*Ät gärna samtidigt något C-vitaminrikt för att hjälpa kroppen att ta upp järnet optimalt. T ex en apelsin, kiwi, clementin, passionsfrukt.
*Undvik att dricka mjölk eller kaffe/te/choklad direkt på maten då det försvårar för kroppen att ta upp järnet i kroppen.
*Välj leverpastej på smörgåsen.

FAKTA: Det finns två sorters järn i maten
HEMJÄRN eller organiskt järn finns i kött och blodmat och är rikare på järn än icke hemjärn. Rött kött som nöt och vilt är bäst. Blodpudding, leverpastej och inälvsmat är också förträffligt. Näst bäst är vitt kött som till exempel kyckling och kalkon. Fisk, helst fet fisk som strömming, lax och makrill, kommer på tredje plats. Men även skaldjur innehåller järn.
ICKE HEMJÄRN eller oorganiskt järn finns i mat från växtriket, framför allt i gröna grönsaker som persilja, broccoli, paprika, nässlor och spenat, men även i vitkål, potatis, rödbetor, bönor, linser, jordärtskockor, hallon, vinbär, jordgubbar och torkade aprikoser, nötter och mandel. Mat med icke hemjärn kräver mer kvantitet för samma mängd som hemjärnsrik mat.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.