Ständiga problem med ryggen? Core kan vara lösningen!


Core betyder kärna och syftar till att träningen är koncentrerad på kroppens mittdel; bålen. Core är en funktionell träningsmetod där Du stärker kroppens djupt liggande muskler kring ryggraden. Du tränar styrka och stabilitet för mage, rygg, bäcken vilket är kroppens centrum för balans och rörelse. Då Du tränar dessa muskler minskar Du risken för ryggsmärta och ryggproblem som t ex ryggskott. Core ger också en ökad kroppsmedvetenhet och Du kommer uppleva att Du får en bättre hållning.

Core har skadeförebyggande effekt för Dig som tränar mycket och som ständigt utsätter rygg och mage för tunga moment eller monotona rörelser i Din sport. Du kan vara hur duktig som helst i Din idrott, men utan balans mellan mage-ryggmuskler och med dålig kroppskontroll har Du tyvärr en ökad skaderisk. Genom att stärka upp mage-och ryggmuskler så förbättras balansen mellan muskler på framsidan och musklerna på baksidan och risken för snedbelastning och skador minskar. Möjligheterna att prestera i din sport förbättras och Du får ökad muskulär uthållighet.

En av de största fördelarna med Core, är att det är så enkelt att träna; core-träning kan utföras var som helst; hemma, på hotellet då du är på resande fot eller på gymmet. Du använder kroppen som belastning då Du tränar och några andra redskap behövs egentligen inte. En del använder en pilatesboll för lite mer stabilitetskrävande övningar och många föredrar att använda en mjuk träningsmatta att göra övningarna på, budgetvarianten är att använda ett liggunderlag.

Här kommer ett exempel på en coreövning (se bilden till mailet).
Plankan med benlyft: Börja med att ligga på golvet, spänn magen. Lyft upp överkroppen med hjälp av dina underarmar och stå antingen på knäna eller på tårna. Håll magen spänd och ryggen rak, höfterna stilla. Prova att lyfta ett ben och byt sedan till andra benet. Upprepa 10 x 2

Är Du sugen och vill prova mer??? Då finns det möjlighet att anmäla Dig till en Core kurs som drar igång under hösten på Blekinge Idrottshälsa.
Ring 0764-252700 för mer information.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.