Veckans hälsoinspiration: Fel skor kan öka risken för skador!

 

Hör Du till dem som gärna köper billiga skor eller springer i dina gamla skor tills de nästan faller i bitar? Tänk om! Dina gamla skorna kan faktiskt vara orsaken till att Du får smärtor och skadeproblem.

Jag möter relativt ofta kunder där det visar sig att de har fel skor som orsakar felbelastning i fot, knä och höft. Oftare än man tror så kan skorna ligga bakom problem som bl a ryggsmärtor, höft- och knäsmärta, och hälsporre.

Med bra uppbyggda skor som är anpassade för Din fot och Din anatomiska ställning i foten, så minskar Du risken att drabbas av skador. Du bör ha skor som först och främst passar just Ditt fotvalv och Din fotisättning, dvs hur Du sätter i foten då Du springer och även hur du avvecklar steget. Fotisättningen kan man filma, när Du är i sportaffären och Du springer på löpband. Man analyserar filmen där Du springer för att välja skor med rätt stöd.

Viktigt är också att löpskorna passar till Din vikt och hållning, att man tar hänsyn till ev tidigare skador Du haft samt att skorna fungerar för Din löpstil och fungerar för Din träningsteknik och träningsintensitet.

Så snåla inte då Du ska köpa skor och gå till en sportaffär där man verkligen KAN det här med att välja ut rätt skor för Dig!

LYCKA TILL OCH SPRING LUNGT I HELGEN!   //Anna Olsson, Blekinge Idrottshälsa

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.