Vad är barefot-löpning?

Vad är barefot-löpning?

Kanske har du hört om  barfotalöpning, där man springer utan skor eller i tunna ”plast-mockasiner”? Förespråkarna för barfotalöpning menar att man får ett bättre löpsteg barfota och att det är bättre för fötternas muskler och ligament. Själv ställer jag mig lite tveksam till dessa påståenden, ffa därför att de flesta av oss har så otroligt otränade och instabilia fötter och dålig balans. Dessutom är hård asfalt och hårda golv är inget naturligt underlag för våra fötter. Att ge sig ut och springa barfota utan träning innan, är inget jag rekommenderar, särskilt inte dig som har skador sedan tidigare.

Det som händer då man springer barfota är att man får en mjukare hälisättningen och att man kommer att springa mer på framfoten, vilket ger mer belastning på muskler och senor  framfoten. Går man över till denna löpstil för snabbt utan att succesivt vänja sina fötter, ökar risken för hälsporre, hälseneinflammation och muskelbristningar.

Däremot kan jag tycka att idén med att träna/gå barfota kan vara är bra, om man sucessivt ökar sin träning från korta stunder till längre. Att träna balans, gå på tå, träna knip-rörelser med fötterna och tårna utan skor, är ett bra sätt att öka styrkan i fotens muskler och ligament. Jag är övertygad om att om fler hade tränat sina fötter lika mycket som man tränar övriga kroppen, så hade det varit mindre skadeproblem för fot, knä och höft.

Så glöm inte bort fötterna, de är huvudsaken! //Anna Olsson, Blekinge Idrottshälsa

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.