Hur väljer man rätt skor?

Hur väljer man rätt skor?

undrade signaturen ”Nybörjare i löparspåret” som skrev till Hitta Flytet. Signaturen undrade även vilka skor som är bäst, de billiga eller dyra?

Jag skulle vilja ge alla rådet som köper billiga skor eller som springer i sina skor tills de faller i bitar, tänk om! För dåliga skorna utan dämpning kan ge dig smärtor och skadeproblem. Jag möter relativt ofta kunder där det visar sig att fel skor ligger bakom smärtor i rygg, höft, knä eller hälsenor. Med rätt skor som är anpassade för just dina fötter och din anatomiska ställning i foten, minskar du risken för skadeproblem och behov av rehabilitering.

Jag vill påstå att bra skor är otroligt viktigt att ha både då du springer och tränar, och även då du kör power-walk. Och du får vad du betalar för….
Vad ska man tänka på när man köper skor?

När man köper skor så så ska du först och främst titta och prova skor som passar just Ditt fotvalv och Din fotisättning, dvs hur Du sätter i foten då Du springer och även hur du avvecklar steget. Hur du belastar foten kan man se i en sk spegellåda i sportaffären. Din fotisättningen och fotavveckling kan man filma när du springer på löpband, för att se hur du belastar din fot. Man analyserar sedan filmen där Du springer och utifrån detta kan duktig personal hjälpa dig att välja skor med rätt stöd. Man kan antingen supinera, pronera eller ha neutral fotisättning. Supinerar du så belastar du dina fötter på utsidan och om du pronerar belastar du på insidan av fötterna.

Viktigt är också att skorna passar till Din vikt och att man tar hänsyn till ev tidigare skador som du haft för att välja rätt dämpning på sulan. Skorna ska väljas utifrån din träningsteknik, underlag och träningsintensitet, eller om du kanske ska ha särskilda skorna då du tävlar.
Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.