Löpare har inte superkrafter

Löpartrenden pekar uppåt

Jag är i grunden en glad joggare som bara älskar att få snöra på mig skorna och ge mig ut en på en härlig joggingrunda. Och jag är inte ensam, vi är många som brinner för löpning. Den senaste trenden visar att allt fler tränar löpning och ffa så deltar allt fler i olika motionslopp.

Förra helgen gick både Göteborgsvarvet och Köpenhamns marathon och varje år sätter Varvet nya deltagarrekord. Detta är fantastiskt roligt tycker jag, men en tråkig sak som följer med löpningen är att många skadar sig. Det finns statistik som säger att 7 av 10 löpare drabbas någon gång av löparskada– varje år, fast då ska man ju såklart ta de siffrorna med en nypa salt, för hit räknas även skoskav.

 

Löpare har inte superkrafter

Jag träffar en hel del skadade löpare på min mottagning. Det jag ofta slås av att vi löpare tror att vi är odödliga och har superkrafter som inte andra idrottare har. För vad är det som gör att  vi tjurskalligt tror att vi inte behöver göra just något annat än att löpträna för att vi ska bli bättre och hålla oss skadefria?

Skadeförebyggande träning är något som löpare generellt sett verkar vara dåliga på och många är skeptiska till styrketräning och stretching. Många säger att de är rädda att att bli tung och lägga på sig muskler. Och då springa långsammare. Detta är en tråkigt inställning som jag skulle vilja ändra på. På lång sikt så ”bränner” löpning muskler, du som lägger in 1-2 korta  pass i veckan med skadeförebyggande träning riskerar inte på något sätt att bli bodybuilder, det lovar jag!

 

Varför ska jag träna skadeförebyggande träning?

Enkel styrketräning i kombination med stretching kan förebygga flera av våra vanligaste skador och smärttillstånd som man kan dra på sig som löpare. Löpare med t ex hälsenesmärta eller löparknä, hade troligen kunnat slippa sina skador om de tränat förebyggande och lagt lite tid på att stretcha efter sin joggingrunda.

En vinst med styrka och god rörlighet i muskler är att Du som löpare rent tekniskt sett kan tjäna rent löpekonomiskt på att lägga tid på. Som exempel, om Du är mycket stram i baksida lår (hamstrings) eller höftbjaren (rectus femoris) så kan Du få ett kortare löpsteg. Det kostar Dig då mer energi att hålla jämna löpsteg med en person i din storlek som till skillnad från Dig har bättre rörlighet. Stramhet på baksida lår ger dessutom en ökad risk för smärta i ländryggen.

 

Hur ska man träna och stretcha?

Mitt råd till löpare är att träna lätt styrketräning med kroppen som belastning och att Du alltid ska strecha lätt efter Ditt träningspass, då Du är varm i muskler och leder och har god cirkulation i musklerna. Tänk på att träning eller stretching ALDRIG ska göra ont. Stretchen ska vara en mjuk rörelse där du långsamt töjer ut muskeln och sedan försiktigt håller kvar den under 30 sekunder i det utdraget läget. Stretchar Du över smärtgränsen riskerar Du att skada Dig istället för att förebygga skador.

4 skadeförebyggande övningar

Rumplyft 20 x 2

Utfallssteg från trappsteg/bräda (höft-knäkontroll) 10 x 2/ben

Tå-hälhävningar på trappsteg 20 x 2

Knäböjning på mjukt underlag – öka övningen till att göra den på ett ben (knäkontroll) 20 x 2

4 stretchövningar för Dig som är löpare: 1) Baksida lår 2) Vaden 3) Rumpan 4) Höftböjare

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.