Låt 2013 bli Ditt bästa löparår hittills, häng med på BLT´s kom igång guide och nå milen innan sommaren är slut!

Du har bestämt Dig: om 10 veckor vill du kunna springa en mil

Nu är det dags! Du har satt som mål att kunna springa en mil innan sommarens slut. Kanske ska du springa Tjejmilen eller vill bara utmana dig själv. Oavsett vilket så är just ett bestämt mål bra att ha med sin träning, det motiverar och gör träningen lite roligare. Målet peppar dig och får dig att snöra på dig löparskorna även de dagar då det kan känns lite tungt och soffan lockar.

Att nå milen på 10 veckor är på inget sätt omöjligt och Du kommer här att få lite tips och råd på Din resa till mot milen.

Några råd på vägen
Innan du kör igång med din träning så kan det vara bra att fundera lite över hur mycket tid vill du lägga på att träna i veckan. Jag brukar säga till mina kunder att det allra, allra viktigaste med träningen är att ha roligt då du tränar. Annars tappar du snabbt lusten och passionen för löpningen. Så sätt realistiska mål för dig själv redan från början. Brukar du träna max två gånger i veckan är det kanske lagom för dig, kanske kan du öka antalet pass i veckan till tre, men fem pass är troligtvis för mycket? Och har du aldrig någonsin sprungit innan kan ett mer realistiskt mål med vprens och sommarens träning vara att springa 5 km om 10 veckor.

Tänk efter hur mycket tid du har att lägga på träningen för att nå milen, och hur du kan anpassa träningen efter din vardag på ett sätt som fungerar för dig och din familj. Träning är en viktig del av ditt liv,  men den får aldrig någonsin styra över ditt liv! Då har du missat poängen med att ha roligt då du tränar!

Lyssna alltid på Din kropp!!!
När startar upp din löpträning är det viktigt att du är lyhörd för kroppen signaler, även om du har ett mål som du gärna vill nå. Smärta under träning är INTE normalt, träningsvärk givetvis och mjölksyra med, men inte smärta. Framför allt inte smärta som kommer då du värmer upp och sedan försvinner under passet, för att sedan komma tillbaka som molvärk på kvällen. Träningsutlöst smärta ska du alltid kolla upp hos en sjukgymnast eller läkare.

Jag träffar dagligen idrottare som ignorerat smärtsignaler och som får en lång väg tillbaka med smärtbehandling och rehabilitering. Det är aldrig värt att behandla sin kropp så, vila kan ibland vara det som kroppen behöver för att läka och den tiden ska du alltid ge din kropp.

En liten skada går ofta snabbt att rehabilitera, men tränar du på med smärta är risken stor att du får en större och allvarligare skada som kan ta lång tid att rehabilitera. Och i värsta fall kan en stor skada betyda väldigt långt uppehåll från träning och löpning. 

Hur når du ditt mål?
För att nå milen utan skador och ge kroppen tid att vänja sig vid träningen, är en successiv upptrappning av löpsträckan viktig. Dessutom bör du planera att lägga in tid för några  skadeförebyggande övningar vid varje träning eller några skadeförbyggande pass i veckan, för att hålla skadorna borta.

Programmet är gjort för dig som kanske idag springer 1-2 dagar i veckan och som kanske springer en sträcka på drygt 5 km. Du som springer 3 dagar i veckan kan satsa på att lägga ett extra pass i  programmet där du springa lite längre. Programmet kan givetvis användas av dig som är helt nybörjare också, men tänk då på att kanske ge kroppen mer tid än 10 veckor och att köra t ex vecka 1 – 3, 5 och vecka 7 under två veckors tid innan du går vidare i programmet.

Jag har valt att lägga löppassen tisdag och lördag, givetvis är det fritt fram för dig att springa vilka dagar du vill och som passar dig. Måndag och torsdag har jag lagt in sk skadeförebyggande pass; då ska du träna styrka för mage, rygg, ben och lite balansövningar ca 20 min förslagvis övningar med kroppen som tyngd. Givetvis kan du träna detta i samband med löppassen om du hellre vill det.

Efter varje pass är det såklart också viktigt att du är noga med att stretcha igenom benen, vaderna och ryggen – så undviker du onödiga skador.

Håll motivationen på topp!
Det allra bästa är såklart att springa tillsammans med en kompis och träna tillsammans. De dagar du känner dig lite omotiverad, är din kompis sprudlande glad och fylld med energi och kan peppa dig!

För att hålla uppe motivationen på väg mot milen, kan det också vara bra att sätta små delmål för sig själv. T ex till midsommar ska jag orka springa 7 km i ett sträck eller jag ska orka springa 40 min utan att behöva pausa och gå. När du nått ditt delmål eller tränat några veckor som planerat, så ska du ge dig själv en belöning. Unna dig en massage kanske, eller köp den där jackan som du gått och suktat efter så länge eller ät en god lyxig middag på retaurang. Det är du värd!

Ibland är det så att kroppen är trött och man känner inte alls för att springa intervallpass på 50 minuter den dagen. Strunta i intervallerna då, bara jogga en runda lite lätt precis som du känner för. Lite träning är också träning!

Stort lycka till med din löpning i sommar! // Anna Olsson, Blekinge Idrottshälsa

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.