Babymassage

Babymassage

Många bebisar har problem med kolik och orolig mage. Detta kan man ganska enkelt prova att behandla hemma, genom att massera sin bebis regelbundet. Det räcker ofta med en liten stund varje dag för att ditt barn ska få en positiv effekt. Det finns särskilda massagegrepp som man använder försiktigt på och över magen för att hjälpa barnet att få igång tarmarna.

Massage kan också få ditt barn att sova bättre. Precis som för vuxna verkar massage avslappnande för ditt barn, vilket ger många andra positiva effekter förutom en lugnare mage. Föräldrar brukar uppleva att deras barn får lättare att varva ner vid sänggående om man masserar dem innan de ska sova. Många barn får också en djupare och bättre sömn. Barn som har ont eller är stressade av olika anledningar får ofta minskade problem och kan lättare slappna av om de får regelbunden massage.

Vad händer i kroppen?

Vid massage och beröring så frisätts ”lugn och ro-hormonet” oxytocin och det smärtstillande hormonet endorfin. Oxytocinet gör Din bebis lugn och tillfreds, musklerna slappnar av och både din andning och bebisens andning blir automatiskt djupare vid de lugna massagegreppen. All stress glöms bort, kanske inte minst av bebisens mamma och pappa?

Vid beröring ökar cirkulationen, blodtrycket sänks och en del menar även att immunförsvaret hos din bebis stärks. Musklerna får ökad syre- och näringstillförsel vid massage eftersom beröringen får blodcirkulationen att öka. Detta ger ditt barn en behaglig värmekänsla. Ofta upplever föräldrar att de tydligt kan känna hur en ledsen och spänd bebis blir avslappnad och lugn efter en stunds beröring. Andra positiva effekter som massage sägs ha är en förbättrad matsmältning och även en ökad kroppskännedom hos ditt barn.

Jag skulle vilja påstå att babymassage är lika viktig för bebisen som för mamman och pappan. Det blir en lugn stund för er båda och ni kommer varandra nära genom den mjuka och lugna kroppskontakten. Babymassagen är bara er stund.

Förberedelser vid massage

Innan du masserar kan det vara bra att förbereda lite. Det är viktigt är att det är varmt och behagligt i rummet när du ska massera, små barn förlorar nämligen kroppsvärme mycket snabbare än vuxna. Om det är för kallt i rummet och du masserar barnet då det inte har kläder på sig, kommer ditt barn kanske att bli ledset och reagera mot kylan med att gråta och skrika för att visa obehag.

Låt Ditt barn ligga på en mjuk filt eller ett täcke som han/hon tycker om. Prova att ha handdukar runt barnet och gör ev som ett litet ”bo” om ditt barn tycker om detta. Själv brukar jag också dämpa belysningen lite då jag ska massera, för att markera att det är dags för lite lugnare aktivitet. Kanske kan du också skapa en lugn stämning genom att sätta på lite avslappningsmusik som ditt barn tycker om. Tänk också på att ta av Dig ev ringar/armband innan du masserar.

Vid massagen

Beroende på hur du vill göra så kan du antigen massera ditt barn naket, med lite babyolja eller bara massera ditt barn utanpå kläderna. Det viktigaste är att ditt barn tycker om massagen och att du gör det som ditt barn är bekväm med. En del barn tycker bättre om att få massage utanpå kläderna andra vill ha beröring hud mot hud. Se vad som passar er båda bäst och givetvis kan du variera. Tänk också på att en del barn faktiskt inte gillar massage.

Be om lov att börja massera”, dvs berätta för ditt barn vad du ska göra. Prata med honom/henne, och tänk på att ha mjuka lugna händer. Klä av ditt barn försiktigt. Värm oljan i händerna innan du mjukt lägger händerna på barnets mage – vila där en stund med händerna, sök ögonkontakt med barnet. Massera aldrig ett barn som tydligt visar att han eller hon inte vill! Ibland är det inte rätt tillfälle, barnet måste alltid få bestämma om det vill ha massage eller inte.

LYCKA TILL!

Tänk på…..

Det är viktigt att du ber din BVC-sköterska om råd om du tror att ditt barn har kolik och ont i magen, innan du börjar massera!

Tänk på att du inte ska massera om barnet har…

  • Feber, förkylningar och infektioner
  • Akuta skador
  • Akuta inflammationer
  • Sjukdomar i rygg och nacke
  • Skelettinfektioner
  • Benskörhet
  • Hjärtkärlsjukdomar
  • Öppna sår

Diskutera om massage är lämpligt med din läkare innan du masserar ett barn med…

  • Blödarsjuka
  • Oförmåga till avspänning
  • Kraftiga ekse 
Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.