Vad är löpekonomi?

Vad är löpekonomi?

Vi är många som springer och joggar ute nu, och njuter av den härliga varma hösten vi har i år! Fler och fler av oss motionärer tävlar också i de olika loppen som arrangeras runt om i landet. Den 28 september är det dags för ett av de största löpartävlingarna i Sverige, nämligen Lidingöloppet som går i Stockholm. Kanske ska personen som ställt veckans fråga till Hitta Flytets sjukgymnast Anna Olsson vara med och springa där, med det låter vi vara osagt. I viket fall så undrar hon vad löpekonomi är.

Löpekonomi handlar om hur mycket energi (syre) man använder för att löpa i en viss hastighet. En person som har en effektiv löpstil springer på ett sätt där han eller hon utnyttjar kroppens resurser maximalt. Man springer med minsta möjliga ansträngning och syreförbrukning. En person med god löpekonomi kan alltså springa snabbare och troligtvis också springa en längre löpsträcka, med mindre ansträngning än en person med sämre anpassat löpsteg. Forskning visar att hos elitlöpare är löpekonomin viktigare än konditionen. Det som skiljer två löpare med samma kondition, är att löparen med god löpekonomi kan vara så mycket som 10% snabbare än löparen med en ”sämre” löpteknik. Forskarna menar att hos oss motionärer spelar löpekonomin ännu större roll, skillnaden mellan två löpare med lika god kondition kan vara hela 30 %!

Hur blir jag bättre?

Så det är dags att fundera över din löpekonomi, vad kan du göra för att bli bättre? Om du vill förbättra din löpekonomi är det flera saker du bör tänka på. Kroppshållning spelar stor roll för löpekonomin och för att förbättra den gäller det att träna just mycket löpning. Då vänjer sig kroppen vid rörelsen och du hittar ”din” löpstil och en hållning som är mest effektiv för din kropp. För nybörjarlöpare ska man fokusera ffa på att springa lite längre sträckor/längre tid, medan den erfarna löparen har god nytta av snabbhetsträning.

Man blir bra på det man tränar på och det är därför bra med träningspass i tävlingsfart. Du kan träna på att springa i ett så kallat målsättningstempo, t ex om ditt mål är att springa milen på en timme, så spring din milrunda och försök hålla 6 min/km hela rundan.

Att träna på att lägga in ordentlig kraft i löpsteget gör också din löpning effektivare. Har du ett bra frånskjut från marken blir löpsteget lättare och du kan på så sätt springa snabbare. Det finns idag flera olika kurser och träningsläger man kan åka på för att träna specifik löpträning och löpsteg.

Styrkan har betydelse även i löpning

En stark kropp med god styrka i alla muskler ger en löpare många fördelar. Ffa krävs god styrka i benen, bålen men också i rygg och axlar. Benstyrka är viktigt för att upprätthålla höftens lätta böjning och din steglängd. Det blir lättare att behålla en god kroppshållning hela löpningen med en strak rygg och bål, trots att du är trött. Dessutom gör en stark kropp också att du lättare kan hålla löptempot även när du blivit börjar bli trött och har sprungit länge. Själv har jag upplevt att jag springer betydligt bättre sedan jag började träna simning, antagligen just för att simningen ger en hel del träning för just, rygg, bål och axlar.

Då du blir trött försämras rörelsekvalitén och utan tillräcklig styrka i kroppens muskler ändras din löpstil. Exempel på detta är man ser på en del marathonlöpare som i slutet av ett lopp springer med väldigt framåtböjd överkropp och böjd nacken, och kanske slänger med kroppen på ett ryckigt sätt. De har troligtvis inte tränat särskilt mycket bålstyrka. Det finns specifik styrketräning som är bra för löpare och du kan oftast få hjälp av en duktig PT eller en sjukgymnast med att hitta just dina svagheter och träna upp dem.

Spänst , stretch och balans

Studier visar att löpekonomin förbättras mycket även av kombinerad styrke- och spänstträning. T ex så kan man enkelt som nybörjare träna t ex indianhopp med fokus på kraftfulla avstamp för att förbättra sitt löpsteg. En mer erfaren löpare kan träna spänst i kombination med styrka, t ex benböj med hopp. Backträning och backintervaller är också ett bra alternativ till styrke- och spänstträning, det förbättrar både din styrka och spänst på ett naturligt sätt.

Väldigt viktig är också balansen, något många löpare är otroligt dåliga på. Har du en god balans med stabiliteten i bålen, höft, knä och fot så sparar du också mycket energi då du springer. Kraften från löpsteget jobbar med din kropp istället för att du behöver lägga onödig energi på att stabilisera i kroppen. Förutom träning på t ex balansplatta är löpning på mjukt underlag t ex i skogen, ett bra sätt att träna upp din balans och koordination och förbättra din löpekonomi.

Lycka till med träningen! //Anna Olsson, sjukgymnast på Blekinge Idrottshälsa

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.