Prata med ditt barn om smärta!

Det kom ett mail till mig från en mamma som är bekymrad för sin dotter Sara som spelar innebandy. Saras mamma är orolig därför att Sara under en tid haft problem med ryggsmärta. ”Jag tror det är diskbråck” skriver Saras mamma, så jag bestämde mig snabbt att detta ville jag ha med som Veckans fråga.

Smärta nere i ryggen

Sara är 13 år och hon har spelat innebandy i snart 3 år. Hon älskar sin sport och tränar 3-4 gånger i veckan med match på helgen inräknat. Saras mamman berättar att dottern under en period av 2-3 månader har haft ont i nedre delen av ryggen. Sara har inte ont då hon värmer upp eller spelar innebandy, men senare på kvällen efter träningarna kan hon ha smärta i ryggen. På kvällen efter innebandyträningen kan Sara vissa gånger känna sig lite stel. Särskilt dagen efter träningen när hon är med på skolgympan, tycker Sara att ibland det gör ont då hon ska springa. Sara har också sagt att hon kan känna att av att det gör ont i ryggen när hon ska böja sig ner och knyta skorna.

Vad jag förstår på mailet så har Sara aldrig haft smärta som strålat ut i benen eller höfterna, eller haft känselbortfall/svaghet i benen eller fötterna. Sara haltar inte heller när hon går eller springer. Hennes ryggsmärta håller sig i nedre delen av ryggen, ungefär i svanken och hon får inte mer ont när hon rör sig och springer, utan snarare tvärtom. Därför tror jag inte att Saras mamma behöver vara orolig för att hennes dotter har diskbråck.

Men mitt råd till Saras mamma är att snarast söka hjälp hos en sjukgymnast eller läkare för att Sara ska få en ordentlig undersökning av sin rygg, för att utesluta allvarligare orsaker till smärtan. För det är ju något som inte stämmer för Sara och hennes rygg.

Ryggsmärta hos barn och ungdomar

Men vad kan det vara Sara får ont av då? Jo, mina funderingar går så här; I Saras fall låter det som att hennes värk är relaterad till musklerna och kanske är det så att Sara är stram t ex i baksida lår eller långa ryggmusklerna? När Sara springer mycket jobbar dessa muskler mycket och stretchar man inte ut dessa ordentligt efter träningen kan de bli ännu stramare. De ”drar” då i bäckenet och detta kan göra att musklerna i ryggen blir mer ansträngda.

Sara har dessutom ganska nyss blivit tonåring och utifrån detta drar jag slutsatsen att Sara troligen har kommit in i puberteten, eller håller på. Kanske har hon växt mycket under sommaren?

Ofta växer både tjejer och killar mycket på längden i puberteten, tjejer börjar dessutom få lite former och kroppen ändrar sig. Ibland går det väldigt snabbt. Då är det inte alltid att musklerna hänger med, eller i varje fall inte muskel-senfästena som då kan bli lite ansträngda. Det är därför vanligt att man kan få ont i muskelfästen, både i rygg, höfter, knän och fötter. Dessa leder belastas hela tiden genom vardagliga aktiviteter som då man går, står och sitter och då man idrottar/tränar. I ryggen finns många muskler och dessa muskler har en del gemensamma fästen med musklerna i höfter och lår i bäckenet.

Då man växer snabbt kan även koordinationen och kroppskänslan ”störas” tillfälligt, innan den hinner ikapp. Detta kan temporärt påverka t ex löpstil och hållning, något som också kan ge smärta innan kroppen ”hittar rätt” igen.

Råd till dig som förälder

Vid idrotter där man springer mycket, och där det ingår moment med många snabba vändningar som i innebandy eller idrotter där man springer och hoppar mycket som t ex handboll, är det är extra många krafter som verkar på leder och muskler. Så om man tänker efter är det inte konstigt att ungdomar under en tillväxtperiod har mer problem med smärtor i olika leder eller som i Saras fall, ryggsmärta.

Ryggsmärtor hos mindre barn är ganska ovanliga om man jämför med tonåringar, men ska tas på allvar tycker jag. Bättre att få smärta kontrollerat en gång för mycket, än en gång för lite! I de allra flesta fall är ryggsmärtan inget farligt och för det mesta går ryggproblemen över av sig själva.

Så du som nu läser detta och har en son eller dotter med ryggsmärta (eller annan idrottsrelaterad smärta med för den delen) ta och boka en tid hos en sjukgymnast eller läkare, för en kontroll. Det är ibland bara små saker man behöver hjälp med som t ex stretchövningar om man är stram, eller råd om ändra sittställning för minska belastningen på ryggen. Eller att man kan vara hjälpt av lättare övningar för bål, rygg och ben för att öka muskelstyrkan i de muskler som kanske är lite svaga. Styrkeövningar och balansövningar kan också hjälpa till att öka kroppskännedomen och förbättra kroppskontrollen, något som ibland behövs för att minska/slippa smärtbesvär.

Prata med dina barn om smärta

Att beskriva smärta är svårt, både för barn och vuxna. Ofta frågar jag kunder och patienter hur känns smärtan? Många har då svårt att hitta orden för att beskriva HUR det känns eller exakt VAR det känns. För barn kan det ofta vara ännu svårare att sätta ord på smärtan.

Saras mamma skriver att hon är extra orolig då hon misstänker att Sara ”mörkar” sin smärta ibland där hemma, att Sara vissa gånger har ont och tränar ändå. Detta tror jag att många föräldrar känner igen och det är såklart ett dilemma. Det är viktigt att man pratar med sina barn om smärta och träning, utan att försöka använda ”pekpinnar”. Försök förklara att du vill väl och vill hjälpa. Fråga ditt barn vad han eller hon tror är det värsta som kan hända. Kanske får du svaret; ”Att jag inte ska få träna innebandy mer”. Ja, det är EXAKT samma sak som du som förälder också är rädd för. Fast du tänker givetvis ännu längre fram, men för ett barn/ungdom är det svårt att se det långsiktiga som vi vuxna.

Så ta lite tid att prata med varandra, utan att döma ditt barn för att han/hon bara vill träna, träna, träna och spela match utan att tänka på konsekvenserna. Idrotten är ju en del av deras liv och identitet, vilket är fantastiskt. Men det är viktigt att berätta att det du vill är bara att hjälpa ditt barn/ungdom att bli bra och att ni vill båda samma sak; att han eller hon ska slippa sin smärta och kunna spela igen! Det kan inte sägas nog många gånger; det finns ingen träning eller match som är viktigare än din kropp eller din hälsa.

Sätt lite perspektiv på smärtan och träning, för visst blir även stjärnidrottare skadade och får göra kortare uppehåll från sin träning, men sedan kommer de tillbaka igen? Varför skulle inte din son eller dotter kunna göra samma sak?

LYCKA TILL! //Anna Olsson, sjukgymnast Hitta Flytet. Maila din fråga till Anna på blekingeidrottshalsa@gmail.com 

 Viktigt att tänka på

Om ditt barn har så ont i ryggen att han/hon inte vill röra sig, har nattlig värk eller haft återkommande ryggbesvär/smärta en längre period, då ska ni kontakta en vårdcentral/läkare.

Det är viktigt att söka hjälp akut om ryggsmärtan är utlöst av fall, slag eller annat våld. Sök även vård direkt om ditt barn i samband med ryggsmärtan har andra symtom som t ex smärta i andra leder samtidigt, feber, viktnedgång, svårt att kissa eller andfåddhet.

Misstänker du en ledsjukdom som Bechterews eller RA, kontakta din vårdcentral för råd.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.