Whiplashskador vad kan jag göra för att må bättre?

Skriv om whiplashskador…

Kan du inte skriva om whiplashskador? skrev Nina i ett mail till mig. Hon skadade sig i nacken för drygt två år sedan. Hon blev påkörd bakifrån vid ett rödljus, bilen bakom såg inte att hon hade stannat utan körde rakt in i hennes bil. Nina kastades framåt av stöten från den andra bilen, och hon kände att det smällde till i nacken. Sedan dess har Nina haft ont i sin nacke och axlar, men hon har också fått problem att minnas saker. Ibland får hon väldigt dessutom så ont i huvudet att det flimrar framför ögonen. ”Jag har lärt mig att hantera smärtan och acceptera min skada”, skriver Nina, ”men det jag aldrig kan lära mig att acceptera är att andra runt omkring mig inte förstår mig. De tror jag överdriver hur ont jag har, för de tror att jag vill vara hemma från jobbet. Jag hade så mycket hellre jobbat än att vara hemma och ha ont! Så skriv om whiplash, så folk förstår”. Det är ett viktigt ämne Nina tar upp, så därför skriver jag om whiplashskador denna vecka. Du inte ensam Nina!

Pisksnärtskada

På svenska kallas whiplash för pisksnärtskada, och just pisksnärt syftar till att huvudet gör en liknande rörelse som en piska. Man säger att whiplash är en accelerations/inbromsningsskada, dvs att energin i rörelsen som huvudet gör, ger kraftpåverkan på nacken och dess muskler. Vid en bilolycka då du blir påkörd bakifrån kan man få en framåtrörelse och hastighetsökning med huvudet, för att sedan huvudet kastas bakåt i en inbromsande rörelse. Vid en trafikolycka där man kör på en bil framför, kan huvudet först hastigt åka bakåt (acceleration) och sedan framåt (inbromsning).                                         

Vid en pisksnärtsrörelse med huvudet kan vävnader och muskler i nacken och halsen sträckas till. Man kan därför känna sig stel och öm i nacken, och uppleva att man är ”svullen” i musklerna. Det är dock ganska få personer med whiplashskador som får frakturer eller skador på nackkotorna som syns på en vanlig röntgen.

Nackens muskler är väldigt känsliga och det behöver inte vara höga hastigheter och kraftiga krockar för att man ska skada nacken. Man kan precis som Nina stå helt stilla i sin bil, och bli påkörd av bilen bakom i en fart på 30 km/h.

Symtom vid whiplash

Symtomen man kan få efter whiplashskada är väldigt olika från person till person, en del blir bra efter någon månad medan andra får ont länge. Och precis som Nina skriver i sitt mail så drabbas en del personer även av andra problem förutom nacksmärta. Jag tycker det är viktigt att betona att symtomen vid whiplash är väldigt individuella. Vissa dagar kan man ha mer ont och andra dagar kan man vara i stort sett symtomfri.

Många med whiplash får smärta och stelhet i nacken, och kan få svårt att röra på nacken. Till exempel så kan man få jätteont av att ”bara” sitta snett och lyssna på en föreläsning på jobbet. Eller en så enkel sak som att vrida på huvudet och titta när man ska över ett övergångsställe, ja det kan göra ont. Det är också ganska vanligt att man får smärta i axlar, skulderblad och övre delen av ryggen. Har man större problem efter sin skada kan man ibland också uppleva stickningar eller domningar i armar och händer.                                                                              Det finns också de med svårare whiplashskador som upplever smärta i ländryggen och som känner stickningar eller domningar ner i benen.  Andra symtom vid whiplash kan vara yrsel, illamående, huvudvärk och smärta i käkarna.

Det som kan vara väldigt tufft för en whiplashskadad är att en del symtom kan komma en längre tid efter själva skadan. Ofta sätter man då först inte dessa problem i samband med sin whiplash. Exempel på detta är koncentrationssvårigheter, minnesproblem, påverkan av balans och tinnitus. Detta är problem som givetvis ställer till det i vardagen, för Nina och alla andra som drabbats.

Blir jag bra?

Vid en bilolycka där du skadat nacken ska du alltid uppsöka din vårdcentral eller akutmottagning. Det är viktigt att du snabbt söker hjälp hos en sjukgymnast eller en läkare, för att få en bedömning av din skada och få hjälp med hur du ska gå vidare. Ju tidigare du får hjälp, desto snabbare kan du bli bättre. Om du får hjälp med att komma igång med lättare nackrörelser och röra dig, till exempel genom promenader minskar risken för långsvarig smärta.

För att minska spänningar och smärta i nacken kan man ibland behöva få lite hjälp. Hos en sjukgymnast kan du förutom att få hjälp med rörelseträning behandlas med smärtlindring så som akupunktur, TENS (transkutan elektrisk nervstimulering). Många upplever att kinesiologytape avlastar muskler i nacke och rygg. Du kan också prova att få musklerna att slappna av med en varm vetekudde och kanske lite mjuk massage. Om du behöver smärtlindrande läkemedel kan din läkare kan ge dig råd om detta.

Det kan vara bra att veta att ungefär 50% av dem som råkar ut för whiplashvåld mot nacken blir bra igen efter ett par dagar, resten kan uppleva kvarstående besvär även någon månad efter skadan. De som har bestående besvär ett år efter skadan, kan tyvärr få mer långvariga problem.

En ond cirkel

När man gått med smärta länge påverkas nervsystemet och man blir då mer smärtkänslig. Då kan bara lite smärta upplevas som väldigt obehaglig och man kan ha ont även fast skadan i sig är läkt. De som får långvariga problem efter en whiplashskada, är ofta de personer som har problem med mycket smärta direkt efter skadan. Man har också sett att om man har svårt att komma igång att röra nacken efter en whiplashskada, blir man mer orolig och rädd. Rädslan ger ökade muskelspänningar, och spänningarna i sin tur ger mer smärta. Man kommer då lätt in i en ond cirkel av smärta och spänningar som kan vara svårt att bryta utan hjälp.

Nina skriver i sitt mail; ”jag var så rädd att röra min nacke. Jag trodde den skulle gå av, fast jag visste att röntgen inte hade visat något. Jag ville inte röra på nacken och jag fick då mer och mer ont. Tillslut kunde jag inte tänka på något annat än hur ont jag hade i nacke. Jag låg vaken och grubblade hela nätterna” . Detta som Nina skriver om, känner säkert du igen som haft ont länge. För långvarig smärta kan göra att man blir stressad, och såklart funderar man mycket och tänker på hur det ska bli i framtiden, så kan vara svårt att sova. Den inre oron man känner över smärtan gör naturligtvis att man kan bli ledsen och ibland också deprimerad.  

Om du mår dåligt och känner att du behöver hjälp att bryta den onda smärtcirkeln, finns det hjälp att få på din vårdcentral av läkare, sjukgymnast och psykolog. I särskilda fall kan man också få hjälp hos smärtteam, som finns i Karlshamn och Karlskrona.

FAKTARUTA

Vad kan jag göra själv

Prova att lindra smärtan i nacken med kyla eller värme. Prova med en ispåse eller vetekudde.

Rör på dig! Rör på nacken och försök ta ut rörligheten så gott du kan. Kombinera gärna med att vara fysiskt aktiv t ex promenader, cykling.

Avslappningsträning kan hjälpa mot spänningar. Du kan få hjälp av din sjukgymnast med tips på övningar.

Du kan med hjälp av kognitiv beteendeterapi (KBT), lära dig strategier för hur du ska kunna må bättre i din vardag och hantera smärta och sömnproblem.

Oro och depression kan behöva behandlas med läkemedel. Diskutera med din läkare vad som kan vara det bästa för dig då du mår dåligt.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.