Hälsporre – kan förebyggas genom bra skor och fotträning!

Du har köpt nya snygga gympaskor och provar gå på ett nytt gympapass med mycket hopp. Morgonen efter då du stiger upp …ur sängen känner du en konstig brännande smärta under hälen. Du känner av den envisa smärtan hela dagen då du går och står på jobbet. På kvällen kan du till och med vara lite öm då du trycker under hälen och fram över fotvalvet.
Smärtan vill inte ge med sig och du kan känna av den flera dagar, ibland mer och ibland mindre. Då kanske du har fått något som heter hälsporre.

Vem får hälsporre?
Hälsporre kan drabba vem som helst, men du som har höga eller låga fotvalv har lättare att få detta problem. Du som tränar mycket löp- eller hopp-träning på hårt underlag ligger också i riskzonen. Du kan också få hälsporre om du börjar träna väldigt intensivt på ett nytt underlag eller träning med mycket hopp som du inte är van vid. En annan vanlig orsak är skor med dålig stötdämpning, som t ex de snygga ballerinaskorna, de coola converseskorna eller de sköna flipp-flopp tofflorna.

Varför är dämpning i skorna så viktigt?
Dina fötterna är väldigt tåliga och är fiffigt konstruerade med egen stötdämpning. Under foten har du senor som löper hela vägen från tårna, fram under hålfoten och fäster sedan på hälbenet. Du har även en avlastande fettkudde under hälen som dämpar stötar då du går.
Problemet är att med åldern och vid ensidig belastning av foten, så minskar fettkudden och kroppen kan reagerar genom att bilda en kalkpåbyggnad på hälen. Själva förkalkningen känns ofta inte, men där senan fäster på hälen kan det uppstå små bristningar och ibland inflammationer.
Det är de små bristningarna i senfästet som ger dig hälsmärtan och inte själva hälsporren.

Vad kan jag göra för att förebygga hälsporre?
Jag tycker det är viktigt att förebygga skador och smärttillstånd i kroppen, och det kan man göra även med hälsporre!
• Använd skor som ger stöd för foten med bra stötdämpning, både då du tränar och på jobbet.
• Träna upp styrkan och rörligheten i musklerna i foten; böj och sträck i tårna flera gånger under ca en minut. Upprepa 3-5 gånger.
• Stretcha vadmuskeln genom att stå på ett trappsteg och trycka ner hälen. Töj 30 sekunder, 2 gånger på varje ben
• Skynda långsamt! Om du börjar med en ny aktivitet som din kropp inte är van vid, öka upp tiden/sträckan för passet successivt, oavsett om det gäller löpning eller gympa med hopp. Ge fötterna en chans att träna upp sig och vänja sig vid nya skor eller nytt underlag

Om du redan har ont
• Lyssna på kroppen! Smärta är kroppens varningssignal till dig. Vila från smärtande aktiviteter; du kan alltid simma eller cykla istället för att hålla konditionen uppe.
• Prova ovanstående råd
• Besök en läkare eller sjukgymnat för att få hjälp med en bedömning av din smärta. Det behöver inte vara hälsporre även om symptomen kanske stämmer in.
• Prova ut stötdämpande hälinlägg på apoteket för att minska trycket på hälen.
• Gå till en sjukgymnast och få hjälp med tejpning av foten/hälen. Tejpen kan minska belastningen på senorna i foten och minska smärtan.

LYCKA TILL!  //Anna

Bookmark the permalink.

2 Responses to Hälsporre – kan förebyggas genom bra skor och fotträning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.