Veckans hälsoinspiration: Varför är återhämtning efter träning viktigt?

Återhämtning och vila är precis lika viktigt som Din träning.

Om kroppen inte får den vilan den behöver är risken stor att kroppen blir svagare och bryts ner av träningen istället för tvärtom. Då Du tränar ”bryts musklerna ner” lite och då du vilar återhämtar kroppen sig och ”byggs upp” igen. Generellt kan man säga att hårdare Du tränar desto större blir nedbrytningen i kroppen efter passet.

 

Det är helt individuellt hur snabb återhämtningsförmåga Du har, så även om Du och Din kompis kör samma pass så kanske Du blir tröttare och behöver längre vila. Återhämtningsförmågan är delvis genetiskt men också påverkbar av träning och andra yttre faktorer som t ex Din livsstil; t ex så försämrar rökning, stress och dåliga matvanor återhämtningen.

 

Hur vet man att man ger sin kropp rätt vila? Jo, jag återkommer IGEN till det som jag tycker är allra allra viktigast med träning, nämligen att det ska vara ROLIGT!!! Om Du plötsligt börjar känna att träningen är tråkig och att Du känner Dig nedstämd då Du ska träna, kan detta vara ett tecken på att Du inte vilat tillräckligt. Andra symptom på överträning är att Du kan känna Dig öm och sliten i kroppen, Du får kraftiga och obefogade humörsvängningar, Du blir lättare sjuk och kan uppleva en trötthet som inte går över trots att Du sover.

 

 Tips för återhämtning

* Avsluta varje pass med en nedvarvning på minst 10 minuter

* Lätt stretching efter passet och ta stressa inte

* Drick ordentligt och ät en frukt direkt efter passet

* Ge Din kropp ett återhämtningspass dagen efter Du kört ett hårt pass. På ett återhämtningspass tränar Du i ett mycket lugnt tempo där ansträngningen ligger på 50-60 % av max

* Lyssna på Din kropp, ibland kan det vara bättre att vila

 

Ha en fortsatt härlig vecka och träna på!!! //Anna Olsson, Blekinge Idrottshälsa

 

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.