Veckans hälsoinspiration: alternativ träning med crosstrainer/indoor walking

Jag skulle denna vecka vilja slå ett slag för alternativ konditionsträning inomhus på Crosstrainer, antingen då man är skadad eller bara vill ha lite variation till löpningen. Jag använder själv ofta Crosstrainern som ett komplement i min träning vid de tillfällen då jag kanske är lite sliten eller vädret är alltför kasst. Jag tar gärna och byter ut ett löppass mot ett pass på crosstrainern.

Crosstrainern är konditionsmaskin, och träningen påminner om längdskidåkning. Motståndet justerar Du själv för att kunna träna olika intensitet och träna intervaller. Crosstraining ger fantastiskt bra konditionsträning och Du får bra träning för rumpan, låren och vaderna. Samtidigt som Du kan också kan välja att belasta armarna och överkroppen genom att jobba mer handtagen, vilket ger en bra träning även för ryggen/magen.

Att crosstrainer är bra när man är har en muskelskada eller t ex har ont i ett knä beror på att Du hela tiden har kontakt med underlaget/pedalerna då Du tränar, dvs ”closed-chain” träning. Du får inga hårda stötar upp genom lederna och belastningen är inte lika stor på dina leder som när Du joggar eller går. Det är alltså ett bra sätt att successivt öka upp belastningen på senor och leder efter en skada.

Det finns många olika träningsprogram för crosstrainer att hitta på nätet om Du inte har något eget intervallpass. Och om Du känenr Dig omotiverad att träna själv på crosstrainern på gymmet så finns ju numer Indoor-walking!
LYCKA TILL OCH HA EN SKÖN HELG!!! //Anna, Blekinge Idrottshälsa

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.