Veckans Hälsoinspiration: Stretch för löpare


Jag träffar många skadade löpare på min mottagning och slås ofta av att många av dem är skeptiska till stretching. Detta är en tråkigt inställning som jag skulle vilja ändra på, främst därför att strecthing i kombination med styrketräning, faktiskt kan förebygga flera av våra vanligaste skador och smärttillstånd som man lätt drar på sig löpare. Löpare med problematik som hälsenesmärta eller löparknä, hade troligen kunnat slippa sina skador om de tränat rätt förebyggande och lagt lite tid på att just stretcha.

En annan vinst med smidighet och god rörlighet i muskler är att Du som löpare kan bibehålla Din rörlighet och detta kan Du tjäna på rent löpekonomiskt sett. Som exempel, om Du är mycket stram i baksida lår (hamstrings) kan Du få ett kortare löpsteg – vilket kostar Dig mer energi att hålla jämna löpsteg med en person i din storlek som till skillnad från Dig har god rörlighet. Stramhet på baksida lår ger dessutom en ökad risk för smärta i ländryggen.

Hur ska man stretcha? Mitt råd till löpare är att strecha efter Ditt träningspass, då Du är varm i muskler och leder och har god cirkulation i musklerna.
Tänk på att stretching ALDRIG ska göra ont, det ska vara en mjuk rörelse där du långsamt töjer ut muskeln och sedan försiktigt håller kvar den under 30 sekunder i det utdraget läget. Stretchar Du över smärtgränsen riskerar Du att skada Dig istället för att förebygga skada.

Här kommer 4 stretchövningar för Dig som är löpare:
1) Baksida lår
2) Vaden
3) Rumpan
4) Höftböjaren

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.