Veckans hälsoinspiration: Utan träning krymper Din hjärna!


Visst låter det lite som skräckpropaganda, men det är forskning från University of Edinburgh. I studien studerade man en grupp äldre personer som regelbundet motionerade och en grupp som inte motionerade alls. Det visade sig att hjärnans storlek minskade hos de personer som inte tränade, att de fick sämre minnesförmåga, sämre kognitiv förmåga och en ökad risk att drabbas av demenssjukdomar.

Undersökningarna gjordes med MRI skanning, man noterade hur fysiskt aktiva deltagarna i studien var och man noterade även med om personerna sysslade med någon form av mentalt stimulerande aktiviteter, som tex läsning, suduko/korsord. Undersökningen visade att det inte räckte med att vara mentalt stimulerad, utan regelbunden motion var enda sättet att bibehålla storleken på sin hjärnan och förebygga åldersrelaterade sjukdomar.

Hur mycket behöver man träna för att hjärnan ska behållas frisk och minnet på topp då? Jo enligt forskarna så räcker det med en promenad på någon kilometer per dag, vilket kanske känns lite LITE?? Min fundering blir av att ha läst studien är att om man tränar mer, får man större hjärna då?? =)

Ha en trevlig helg! //Anna

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.