Veckans hälsoinspiration: Magstyrka viktigare än Du tror!


Många kunder kommer till mig och har problem med rygg, ljumskar och höfter. Vad många inte vet är att orsaken till dessa problem ibland bero på svaghet i mag- och bålmuskulaturen. Detta är ofta något som man kanske inte alls kopplar ihop med sina ryggproblem, men som snabbt kan se vid en undersökning hos din sjukgymnast. En stark mage i kombination med en stark rygg, minskar återkommande problem med t ex ryggskott, eftersom en stark mage avlastar Din rygg.

Dina magmuskler består av den raka bukmuskeln som går på båda sidorna av magen, längs med sidorna på kroppen finns även två sneda och en tvärgående magmuskel. Dessa muskler går mellan de nedre revbenen, höftbenskammarna och bäckenet. Så när Du tänker efter är det klart att magmusklerna kan påverka höfterna? När bukmuskulaturen spänns ökar trycket inne i bukhålan och hjälper till då Du andas ut. Ett ökat tryck i bukhålan minskar även belastningen på ryggradens diskar, så t ex då du lyfter något tungt och spänner magen så Du får ett extra skydd mot diskbråk.

Här kommer några magövningar som Du kan prova hemma i lugn och ro eller i gymmets stretchavdelning.

1) Ligg på rygg, jobba med raka ben rakt ut upp och sakta ner

2) Med armarna på pilatesboll och fötterna/knäna i golvet. Tänk på att hålla ryggen rak, spänna magen och hålla positionen. Tycker Du detta är för lätt, så kan Du rulla bollen sakta fram och tillbaka medan Du håller fortsätter tänka på att hålla magen spänd. Håll ca 20-30 s

3) Sitt på bollen, luta bak och håll positionen med rak rygg och spänd mage. Gör övningen svårare genom att t ex hålla en vikt i händerna. Håll ca 20-30 s

4) Ligg på sidan, lyft upp höften så Du får håller upp höften från golvet. Spänn i magen och håll positionen ca 20-30 s

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.