Veckans hälsoinspiration: Träning minskar risken för förkylning!

Om Du tränar regelbundet hjälper Du kroppen att hålla infektioner och förkylningar borta, visar en avhandling vid Karolinska institutet. I studien deltog 1500 personer som följdes under 15 veckor. Man såg att de personer som hade en hög fysisk aktivitet hade 18 procent färre förkylningar jämfört med personer med en låg fysisk aktivitet.

En person med ett stillasittande jobb behöver vara mycket fysiskt aktiv ungefär en timme om dagen, medan om man har ett aktivt arbete med kroppsarbete, kommer snabbare upp i den nivå som krävs för att minska förkylningsrisken

Man såg även att det fanns en koppling mellan fysisk aktivitet och minskad risk för luftvägsinfektioner – framförallt vid långvarig stress. Om man har en jobbig period framför sig på jobbet ska man alltså inte prioritera bort träningen, utan man ska satsa på regelbunden träning så minimeras risken förkylning och infektioner.

I studien visades också att god sömn och högt intag av C-vitamin verkar förbyggande mot förkylningar. Intressant var att kosttillskott inte är nödvändigt, man får lätt i sig de 200 milligrammen C-vitamin genom att äta en varierad kost.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.