Veckans hälsoinspiration – Vad händer i kroppen vid massage?


Tar Du hand om Din kropp och låter den få lite avslappning mellan träningspassen och vardagsstressen? Om inte, borde Du kanske tänka om.
Massage sägs nämligen öka Din prestations- och återhämtningsförmåga, både för Dig som är träningsaktiv och rent allmänt för kroppens välmående. Själv försöker jag regelbundet gå och få massage, och det är verkligen något jagrekommenderar fler att unna sig.

Vad händer i kroppen vid massage? Jo det frigörs flera hormoner vid beröring, bl a oxytocin och det smärtstillande hormonet endorfin, vilket gör Dig lugn och avslappnad i Dina muskler. Samtidigt blir Din andning djup och lugn och Ditt blodtryck sänks. Massage ökar också lymfcirkulationen, vilket gör att immunförsvaret stärks. Vid massage ökar blocirkulationen i kroppen och det är bl a därför Du känner Dig varm vid massagebehandlingen. Den ökade cirkulationen hjälper även till att forsla bort mjölksyra från musklerna och det är därför man menar att återhämtningen efter träning går snabbare om man får massage.

Forsking har också visat att de ökade nivåerna av endorfin som frigörs vid massage höjer Din smärttröskel väsentligt. Beröringens smärtlindrande effekter verkar på flera nivåer. Dels skickar oxytocinet signaler till hjärnan så att den tolkar smärta på ett annat sätt; dvs smärttröskeln höjs. I huden finns det dessutom fler beröringsreceptorer än smärtreceptorer. Om vi rör vid ett område som gör ont rusar beröringsimpulser mot det centrala nervsystemet och tränger undan smärtsignalerna till hjärnan.

Det finns en uppsjö av olika massagebehandlingar, och jag tror att det finns något som passar alla! Här kommer några exempel:
Klassisk massage
Är en kraftfull massage som genom knådningar, glidningar och olika tryck på kroppens muskler.
Avslappningsmassage
bygger på den Klassiska massagens grundprinciper med lugna strykningar.
Triggerpunktsmassage:
Triggerpunkter är en vanlig orsak till smärta i musklerna och de uppkommer ofta vid stillasittande arbete och monotona eller statiska rörelser/moment. Triggerpunktsmassage bygger på klassisk massage, men man lägger även in moment där hårdare tryck läggs på muskeln för att få den att slappna av.
Idrottsmassage
Är en lite hårdare och kraftfullare behandling som passar Dig som tränar mycket och behöver en behandling som går mer på djupet.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.