Veckans hälsoinspiration: Sömnen – viktigare än Du tror!

Har Du svårt att sova? Dålig sömn kan bero på dåliga rutiner inför sovandet samt en dålig sovmiljö. Andra vanliga anledningar är t ex oro, stress och press i arbetslivet eller hemma. När sömnproblemen pågått länge kan till rädslan för att inte kunna somna vara en av de värsta fienderna! Minst var tredje vuxen anses ha sömnproblem, kanske till och med varannan enligt vissa studier.

För att Din kropp ska kunna återhämta sig och fungera optimalt behöver du sova mellan 7-8 timmar, men det är egentligen kvalitén på sömnen som är det viktiga, inte hur många timmar du sover. Med kvalité menar man att du ska sova utan att vakna för ofta, så att du går igenom alla sömnstadier och får djupsömn. Djupsömnen är viktig för att kroppen och hjärnan ska få återhämta sig och bearbeta dagens intryck.

När du sover minskar hjärtfrekvensen, blodtrycket och kroppstemperaturen sänks, andningsfrekvensen går ner i varv. Din kropp slappnar av och muskelspänningar avtar. Du kan klara dig utan sömn i några dygn men redan efter ett dygn kommer kroppen och psyket börja fungera sämre. Sover du dåligt kan Du få minskad koncentrationsförmåga, sämre prestationsförmåga och reaktionsförmåga.

Vid djupsömn påverkas flera olika hormoner i kroppen; bl.a så ökar tillväxthormoner, testesteron och serotonin, medan stresshormonerna kortisol och adrenalin sänks. Det kroppsegna sömnhormonet melatonin som gör dig sömnig stimuleras av mörker och är som störst på natten, mellan kl 2-4. Då du sover aktiveras det parasympatiska nervsystemet som aktiverar ämnesomsättningen. Vid dålig sömn är det sympatiska nervsystemet mer aktivt vilket hämmar den naturliga ämnesomsättningen. Därför kan dålig sömn på längre sikt leda till ökad risk för övervikt, hjärtkärlsjukdomar och diabetes, typ 2 och även ett sänkt immunförsvar.

Har Du svårt att sova kan du prova några av följande tips:

Försök lägga Dig ungefär samma tid varje kväll.
Gå upp i vanlig tid även om du sovit dåligt på natten, för att behålla din dygnsrytm.
Varva ner 1-2 tim innan Du lägger Dig, lyssna på lugn musik eller läs en lättare bok.
Ät något lätt på kvällen. Undvik kaffe, cola och svart eller grönt te med koffein.
Motionera regelbundet. Men undvik hård fysisk aktivitet ett par timmar innan du ska sova,
Se till att du har en skön säng.
Ingen TV eller dator i sängen.
Ha svalt i sovrummet. Högst 18 grader i rummet på natten och väl ventilerat.
Ha mörkt i sovrummet. Ljus tränger in också genom stängda ögonlock.
Se till att det är så tyst som möjligt i rummet, använd annars öronproppar.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.