Veckans hälsoinspiration – Träning motverkar stress

Då du stressar utsöndras hormonerna adrenalin och kortisol i kroppen; adrenalin sprids snabbt och påverkar kroppen en kort period, kortisolet tar längre tid att spridas och verkar under längre tid. Kortisol kan ge Dig försämrat immunförsvar, försämrat minne, minskad inlärningsförmåga, ge dig ångestkänslor och göra Dig aggressiv och deprimerad. Kortisolet höjer kolesterolvärdet och ger högt blodtryck, vilket ger en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar.

En undersökning av amerikanske psykologen Richard Dienstbier har visat att träning minskar stressens farliga påverkan på kroppen. Studien bestod av två grupper, en med motionärer och en icke motionärer, som samtliga utsattes för psykiska stresssituationer och man såg hur de reagerade. Man såg följande tre saker:

1) Motionärerna reagerade snabbare och kraftigare på de psykiska stresssituationerna än vad de otränade gjorde. Motionärerna löste pga sin starkare reaktion den stressande situationen snabbare än de otränade deltagarna. De som inte tränade behövde längre tid på sig att lösa uppgiften och utsattes därför för mer kortisol under längre tid.
2) Motionärerna utsöndrade inte kortisol i samma grad som de otränade, man såg tom att de flesta motionärerna reagerade genom att SÄNKA kortisol-halten när de skulle prestera utöver det vanliga. De mobiliserade alltså extrakrafter utan att bli stressade av det. För de otränade gällde det omvända och deras prestationsförmåga sjönk alltså ytterligare.
3) Efter stresstestet så återfann motionärerna sin balans och vilonivå mycket snabbare än de otränade. Detta betyder att risken för att bli långvarigt stressad för en motionär är mindre än för en person som inte tränar.

Dienstbiers resultat stöds av undersökningar från bland annat Universitetet i Georgia, USA, där man har undersökt sammanhanget mellan sjukdom och motion hos studenterna. Även forskning på Karolinska Instituetet i Stockholm har visat att motion minskar stressens negativa verkan på kroppen. I de flesta undersökningarna var det löpning som var ”motionen” men det avgörande är att motionen ska vara konditionsfrämjande.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.