Veckans hälsoinspiration: STRESS FÖRSTÖR KONDITIONEN!

Tycker du att din träning inte riktigt ger dig den effekten som den borde? Det kan hänga ihop med att du stressar. En finsk studie som gjorts vid universitetet Uleåborg har vis…at att stress minskar effekten av träning. Så för en bättre effekt av din träning kan det vara en god idé att minska ner lite på dina måsten och njuta mer av dina träningspass!

Den finska studien gjordes på 44 försökspersoner som cykeltränade fem gånger i veckan under 14 dagar. Deltagarna tränade i ett högt tempo i 40 min/gång. De stressade deltagarna fick ingen förbättring av sin kondition medan de deltagare som inte var stressade fick en ökning av sitt konditionsvärde med 10 %. VARFÖR?

Forskarna hade ingen helt vetenskapligt bra förklaring till detta. Men man tror att det beror på vid extrem stress förändras kroppens kortisolnivåer och utsöndringen av hormoner. Då dessa ämnen utsöndras under lång tid i kroppen händer följande:

* Hjärnan: Stress skadar hjärnan och försämrar inlärnings- och koncentrationsförmågan samt minnet.

* Luftvägarna: Det är lätt att börja hyperventilera och få ångestattacker när man är stressad.

* Hjärtat: Risken för blodproppar, dålig hjärtrytm och hjärtinflammation ökar när man är stressad. Det beror på att fettinnehållet i blodet förändras, blodtrycket stiger, och att hjärtat slår mer oregelbundet.

* Levern: Levern producerar mer socker och fett, och om inte förbränningen ökar så lagras fett in i blodkärlen.

* Magen: En lång tids kortisolpåverkan gör att immunförsvaret bryts ner i magen. Det innebär att det blir svårare att stå emot farliga bakterier. Risken för magsår ökar därmed och det tar längre tid att tillfriskna efter sjukdom.

Det fantastiska med kroppen är dock att motion är bra mot stress (vilket jag kommer skriva mer om i nästa veckas hälsoinspiration). Men om du siktar på att komma i toppform till t.ex. ett lopp, så är det viktigt att undvika stress i vardagen för att du ska kunna maximera din träningseffekt…

VAR RÄDD OM DIG & HA EN SKÖN HELG!//Anna

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.