Veckans hälsoinspiration – kompressionskläder

Varför använder Du kompressions-tights då Du springer?” är frågan jag fått av både kunder och vänner, och det enkla svaret är för att de är så himla sköna och jag slipper muskelvärk dagen efter träning/tävling. Ska man ge sig in i att förklara vad skillnaden är mot vanliga tränings-tights och vad som händer i kroppen då man använder kompressionskläderna, ja då blir det lite värre…

Det finns få vetenskapliga studier på kompressionskläder och vilken effekt dessa kläder har på kroppen och musklerna. Tanken med kompressionskläder är att de kan ge ökad blodgenomströmning i musklerna då Du tränar och att de även kan ha en viss kylande effekt på kroppen. Teorin är att klaffarna i musklernas blodkärl får hjälp av trycket i kläderna att pressa tillbaka blodet till hjärtat. En ökad blodgenomströmning kan ge en förbättrad syresättning av arbetande muskler och många menar att det i sin tur ger ökad styrka och uthållighet.

Kompressionskläderna sägs också påskynda återhämtningen efter träningen och man kan ha på sig kompressionskläderna t ex på kvällen/natten efter ett hårt pass/tävling. Teorin här är samma som vid träning, dvs kompressionen ger en ökad blodgenomströmning och klaffarna i blodkärlen får hjälp att transportera blodet med slaggprodukter från musklerna snabbare. Resultatet blir att Du får mindre träningsvärk och stelhet.

Jag började använda kompressionskläder för drygt 2 år sedan och jag måste säga att jag upplever att jag harfantastiskt god hjälp av dem. Dagarna av stelhet och ömhet i musklerna efter ett hårdare pass eller tävling är ett minne blott! Vetenskapligt eller ej…

Många tycker att kläderna är dyra och tvekar att köpa dem och jag håller med, de är dyra. Men värda vartenda öre! Ett tips är att prova enklare lite billigare vadstrumpor först för att se hur man tycker detta känns. Är man nöjd med effekten av dessa, kan man kanske fundera vidare på att investera i ett par tights.

Det som man kanske ska tänka på är att inte använda kläderna HELA TIDEN…för i och med att det finns så lite forskning om kläderna, så kan man ju fundera själv på hur bra det är kroppen själv aldrig får ta hand om blodgenomströmningen och reningen av musklerna på mjölksyra…kanske man kan få sämre cirkulation om man använder kläderna för mycket??? Forskning kommer säkert om detta….

Kommentera gärna detta inlägg, kul att läsa om andras erfarenheter och tankar!

Har Du använt olika kompressionskläder kanske?
Vilket märke är bäst???

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.