Veckans hälsomail; Musik får dig att stressa ner och må bra

Att lyssna på musik som Du tycker om är ett enkelt och effektivt sätt att stressa ner och öka välbefinnandet. Man har länge vetat att hjärnans kemi påverkas av våra sinnesintryck: dvs att vi påverkas mycket av doft, smak, vad vi känner, ser och hör. Ny forskning som publicerats i vetenskapstidskriften New Science har visat att man kan mäta känsloreaktioner i hjärnan med PET-kamera. Man kan se hur ”hippocampus” och ”amygdala” (som är känslocentrum i hjärnan) aktiveras då man lyssnar på olika sorters musik.

Då du lyssnar på musik som du tycker om sänds må bra-hormonet dopamin ut i kroppen, och du känner dig lugn och blir mer avslappnad. När du hör musik som du inte tycker om skickar hjärnan ut stresshormoner som noradrenalin, adrenalin och kortisol och du känner dig stressad och pulsen höjs. Så genom att lyssna på olika sorters musik kan du alltså styra dina känslor och ditt måénde. Spelar man en viss låt gång på gång när man är glad, så lär sig hjärnan snart att sända ut må bra-hormoner varje gång man hör låten och du blir glad då du hör låten på radion t ex. Och visst är det så att då du är riktigt arg så har du någon gång spelat en högljudd, ”arg” låt? Omedvetet så har du alltså valt att bearbeta dina känslor genom musiken. Känner du igen det?

Själv lyssnar jag ofta på musik då jag tränar för att ”peppa mig” och många med mig gör nog samma sak. Vi är rätt på det! För en undersökning gjord vid Brunel University´s of Sport and Education har visat att musik kan öka din fysiska uthållighet samtidigt som den också gör konditionsträningen mer positiv! En annan intressant upptäckt i studien var att muik ökade motivationen och minskade tolkningen av trötthetssymptom, så deltagarna kunde träna på gränsen till utmattning – ändå känna sig positiva och glada efter träningen. Om Du vill läsa mer om detta så finns studien publicerad i Journal of Sport & Exercise Psychology. Studien är en del av ett stort forskningsprogram där man i över 20 år har studerat musikens betydelse på träning och motion……

Så, hur ska du utnyttja musiken för att må bra idag? Vill Du komma ner i varv efter en stressig dag på jobbet; spela lugn och skön musik och kom i balans igen. Visst är det enkelt???

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.