Vad är Schlatterknä?

Vad är Schlatterknä?

Frågan kommer från en orolig mamma vars unga idrottande dotter som fått diagnosen Schlatterknä. Mamman och dottern har inte fått diagnosen förklarad för sig ordentligt och de undrar nu vad Schlatterknä innebär och om det kan ge bestående men. Givetvis vill mamman också veta vad man kan göra åt smärtan.

Jag förstår mammans oro och jag att hennes dotter säkert är väldigt ledsen över sin knäsmärta som hindrar henne i träning. Så jag ska försöka förklara diagnosen så bra som möjligt och svara på frågorna.

Detta händer i knäet

För att förklara lite kort vad det är som händer i knäet när man får Schlatter, så är det så att den stora muskeln på framsida lår fäster via knäskålssenan precis under knäet på en benknöl (som kallas tuberositas tibia). Hos barn och ungdomar är själva benet vid fästet svagare än knäskålssenan. När man tränar och t ex springer, hoppar eller sparkar fotboll så aktiveras muskeln och drar i knäskålssenans fäste. Ökar man sin träningsdos och träningsintensitet mycket, kan fästet under knäet bli irriterat och små uppluckringar och bristningar kan uppstå.

En ungdom som fått Schlatter har ofta ont i samband med träning där man belastar framsida lår och på fästet under knäet är man ofta markant svullen och rejält öm vid beröring. Diagnosen ställs ofta genom undersökning av läkare/sjukgymnast och kan kompletteras med röntgenundersökning för att utesluta andra diagnoser.

Vanligt förekommande diagnos

Schlatterknän är en vanlig diagnos hos barn och ungdomar i åldern mellan 10 och 15 år som idrottar mycket och där skelettet inte har växt färdigt. Flickor får ofta problem tidigare än pojkar, men diagnosen är något vanligare hos pojkar. Schlatterknä är en ofarlig diagnos som läker ut för de allra flesta så snart som tillväxtzonerna har slutits och skelettet växt klart. Tyvärr är det är ett mycket smärtsamt tillstånd för ungdomen som drabbas och ganska långdraget, de utläkningen tar ca 1-2 år.

Behandling av Schlatterknä

Man brukar rekommendera behandling som minskar symtomen, då sjukdomen läker ut av sig själv. Bara ett fåtal personer får kvarstående problem efter att de växt färdigt och det kan då komma att bli tal om ev operation, men man opererar aldrig växande barn och ungdomar.

Jag brukar rekommendera kortvarig vila ett tag och alternativ träning som inte smärtar till patienter jag träffar hos mig, och att man undviker att engagera framsida lår så lite som möjligt under denna vila. Barn med Schlatterknä kan OM DE SJÄLVA VILL fortsätta att träna trots smärta, då forskning visar att detta inte ger risk för några framtida men. Dock är det många som slutar med sin träning pga att smärtan är så pass jobbig.

Ofta kan ungdomar med Schlatterknä uppleva att kinsiologytejpning ffa under knäskålen kan minska smärtan eller att de kan använda en avlastande mjuk ortos för smärtlindring under träning.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.