Spänningshuvudvärk – en dold folksjukdom

Spänningshuvudvärk en dold folksjukdom
”Du som är sjukgymnast, vad är spänningshuvudvärk?” frågade en tjej på gymmet mig då vi bytte om innan spinningpasset. Hon hade haft smärta i nacken och molande huvudvärk ett bra tag, och ville nu ha hjälp att bli kvitt smärtan. Jag var lite stressad för jag ville in på passet, så mitt svar till henne blev lite kort – men jag tänkte gottgöra det idag genom att skriva lite mer om just spänningshuvudvärk. Huvudvärk är psyklskt påfrestande att lida av och en del personer upplever att man inte får förståelse av sina arbetskamrater och anhöriga när man har ont, huvudvärken syns ju inte på samma sätt som en gipsad arm gör.
Spänningsrelaterad huvudvärk är vanlig, ungefär 90% av av alla kvinnor och 75 % av männen i Sverige har någon gång drabbats. Tyvärr börjar spänningshuvudvärk  också bli allt vanlugare bland barn och ungdomar. De personer som lider av spänningshuvudvärk under en period längre än 6 månader med huvudvärk sammanlagt mer än 15 dagar i månaden, lider av kronisk spänningshuvudvärk.

Spända muskler i nacken och axlarna

Som man hör på namnet spänningshuvudvärk, så beror huvudvärken främst på att man går och spänner sig och det är musklerna i nacke, axlar och huvudet som blir engagerade och spända. Många av dem som jag träffar hos mig är omedvetna om  hur spända deras muskler är och kopplar inte ihop huvudvärken med sina spänningar.

Nack- och axelmusklerna kan bli spända av flera olika orsaker, framför allt då man stressar mycket. De som har svårast spänningshuvudvärk är ofta personer som har väldigt mycket att göra på jobbet, har många ”måsten” i sin vardag och är tidspressade.

Man kan även få spänningshuvudvärk av felaktig arbetsställning med tunga lyft och repetitiva arbetsmoment. Synfel, sömnbrist och om man mår dåligt psykiskt  kan också orsaka spänningar i nacke- och axlar och i sin tur ge huvudvärk. Man ska även tänka på att spänningshuvudvärk i vissa fall kan utlösas av att man äter för mycket smärtstillande tabletter och mediciner.

Huvudvärken känns olika för olika personer

De allra flesta med spänningshuvudvärk har gemensamt att man är stel och öm i nackmuskulaturen och axlar, inte helt sällan kan man hitta triggerpunkter i musklerna (punkter som är väldigt smärtsamma vid beröring och tryck).  En del saknar dock spänning i musklerna, men har huvudvärk ändå. Detta förklarar man med att dessa personer har en kemisk rubbning av halten serotonin  i hjärnan och att detta orsakar spänningshuvudvärken.

Spänningshuvudvärk kommer ofta i perioder och sitter i allt från några timmar till flera dygn. Smärtan kan öka och minska beroende på t ex stressnivå, och många säger att de upplever sig  sämre i slutet av dagen.

Själva huvudvärken kan kännas på flera olika sätt och smärtan är individuell för varje person., vilket jag tycker är viktigt att poängtera. Det finns ingen standardmall för hur smärtan ska kännas eller vara. Många beskriver att huvudvärken känns som en för trång mössa , smärtan sitter som ett band runt pannan och runt huvudet. Andra beskriver att huvudvärken känns som en tyngd ovanpå huvudet och att de har molvärk. Då man har spänningshuvudvärk kan man också ha ont på en punkt i nacken/huvudet eller beskriva att huvudvärken strålar från axlarna och nacken upp till ögonen,  käkarna och/eller tinningarna.

Kom till rätta med huvudvärken

Givetvis ska Du gå till en sjukgymnast eller läkare och få din huvudvärk undersökt och utredd. Får du då diagnosen spänningshuvudvärk finns det flera olika behandlingar man kan prova för att komma tillrätta med huvudvärken.

Först och främst måste man ta reda på vad det är som ger just dig huvudvärk och minimera orsaken. Är det t ex stress som ger dig dina besvär, måste du försöka komma tillrätta med detta, annars är det svårt att få en behandling att hjälpa

Det allra vanligaste sättet att minska spänningarna i nacke och axlar som ger huvudvärk är att stretcha dessa muskler. Jag brukar också rekommendera lättare träning för axlar och  överkropp för att öka cirkulationen i musklerna och på så sätt också minska spänningarna. Du kan med fördel få  hjälp med att få utprovat ett individuellt utprovat träningsprogram för dig och och din huvudvärk. Avslappningsövningar eller yoga kan också vara träning som hjälper dig att minska smärtan.

Har man kronisk spänningshuvudvärk och haft besvär länge kan man behöva lite mer behandling. Vanligast är då behandling med akupunktur, triggerpunktsmassage, TENS, ultraljud och kinesilogytape. Tänk på att behandlingen kan ta ta tid och ge inte upp träningen/stretchen för att du inte får resultat direkt. Jag brukar säga till mina kunder att ofta har det tagit lång tid att få huvudvärken och det tar minst lika lång tid innan man blir bra.

//Anna Olsson, sjukgymnast på Blekinge Idrottshälsa

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.