KRAMP I VADERNA ETT ONÖDIGT ONT?

KRAMP  I VADERNA ETT ONÖDIGT ONT?

Denna veckan har jag fått en fråga om kramp av en tjej som börjat löpträna. ”Varför får man kramp i vader  och finns det något sätt att förebygga/bli av med kramp när man drabbats?”

Krampi vaderna är något som de flesta får någon gång oavsett om man är motionär eller inte. Det är vanligt att man få kramp vid kraftig ansträngning i samband med träning eller efter träning, t ex då man sprungit ett lopp eller kört ett spinningpass. För en del andra kommer krampen i vadmuskulaturen på natten. Plötsligt kan man vakna upp av en ofrivillig smärtsam sammandragning i muskulaturen i vaden och foten. Krampen pågår ofta i någon minut innan den släpper, och är ganska smärtsam.

Vad är orsaken till krampen?

Orsakerna till kramp i vaderna kan vara många . Men den allra vanligaste orsaken är ofta ren muskelstelhet efter hård ansträngning som beror på ovana muskler eller träning på hårt underlag. Du kanske också har hört att kramp beror på brist på olika vitaminer i kroppen? Som motionär och idrottare kan vätskebrist också vara en av faktorerna bakom kramp. Forskare menar att brist på järn och en obalans i blodets innehåll av natrium, kalium, kalcium, fosfater och klorider kan ge rubbningar i kroppens saltbalans och detta ger kramp. Har man av någon anledning brist på några vitaminer och mineraler kan detta också orsaka kramp, t ex så kan man få kramper vid brist på B12 och magnesium.

Även olika hormonrubbningar, rökning och vissa mediciner kan utlösa kramp. Dricker du som jag många koppar kaffe på en dag, så ska du också se upp, för en del forskare menar på att ett högt koffeinintag också kan ligga bakom kramp! 

Bli bättre på att få i dig vätska

Prova att bli bättre på att dricka brukar jag skämtsamt säga till mina kunder på spinningpassen, och då menar jag vatten då naturligtvis! För om du druckit tillräckligt med vatten före, under och efter träningen, minskar risken för kramp. Om du misstänker att din kramp beror på att du är lite otränad i dina vader, kan du prova att stärka upp vadmuskulatur med tå-hälhävningar och vara noga med att stretcha ut vaderna ordentligt efter träningen.                                                                                                                                          

På marknaden finns även flera olika sorters kompressionsstrumpor som man kan använda under och efter träning, och som sägs kunna minska kramp. Man kan också prova akupunktur för kramp- och vadsmärta. //Anna Olsson, Blekinge Idrottshälsa

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.